Počasí urychlilo práci na polích o měsíc

Teplé zimní měsíce se podepsaly na brzkém probuzení přírody. Počasí přeje zemědělcům, kteří již před několika týdny vyrazili na pole. Případné mrazy se ale mohou podepsat na následné sklizni.

V Milíkově v pátek vyváželi kejdu. Foto: tm

Podle ředitele Netisu Roberta Cieślara počasí urychlilo letošní práce na polích minimálně o měsíc. „Kompletně máme zasetou cukrovku, kterou jsme běžně seli v dubnu. Nyní připravujeme pole na setbu kukuřice,“ pověděl Cieślar s tím, že společnost obhospodařuje pole nejen na Jablunkovsku, ale i u Ostravy.

Novinkou v obhospodařování polí je vývoz kejdy, který letos použili poprvé. „Na pole vozí kejdu velké cisterny, ze kterých si další stroj jejich obsah přečerpá a následně zapravuje kejdu hned do země. Tato služba je sice dražší, ale potřebný čas na její vývoz snížíme na minimum.

Podmínkou jsou suchá pole, což máme,“ vysvětlil Cieślar, který danou situaci bere takovou, jaká je. „Co příroda udělá, nevím. Meteorologové hlásí sněhy, mráz. Bavili jsme se s agronomy a shodli se, že příroda si určitě bude umět poradit. Když sejete později, dokáže vše dohnat. Nyní sejeme dříve a možná budeme sklízet tak, jak jsme zvyklí. Uvidíme,“ dodal ředitel.

V Bocanovicích zahradničí Václav Martynek. „Česnek jsem zasadil na podzim. Akorát ho musím podlévat, protože je sucho,“ nastínil Martynek, který má už v zemi i brambory. „Normálně je sázím kolem 1. května, aby nevyrostly ze země moc brzy kvůli případným mrazům. Letos jsem však brambory zasadil už minulý týden. Počasí bylo příznivé, země teplá, tak snad nepřijde nějaký mráz, který by je spálil,“ přeje si zahrádkář.

Teplotně vysoce nadprůměrné počasí, které trvá už více než dva měsíce, nemá podle odborníků neblahý dopad na stav spodních vod. „V lednu a v únoru jsme na tom byli velice dobře. Únor byl v tomto ohledu nejlepší od roku 2015. Podzemních vod je prozatím dostatek i proto, že listopad i prosinec byly srážkově nadnormální,“ vysvětlil Martin Zrzavecký z Českého hydrometeorologického ústavu.

Další zprávy z regionu