Počasí zhatilo otevření obchvatu

Přívaly sněhu v době předvánoční zhatily plány na otevření posledního úseku obchvatu Třince mezi Nebory a Třanovicemi. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přitom dříve deklarovalo, že částečně otevře tuto silnici do konce roku 2022. Teď musí doufat ve stabilnější teplé počasí.

Před Vánoci překvapilo stavbaře počasí. Závěje sněhu znemožnily pokračování prací. Foto: mr

Obyvatelé Frýdku-Místku se radovali. Tam se podařilo několik desítek let očekávaný obchvat zprovoznit v polovičním profilu dle původních plánů ve čtvrtek 22. prosince. Generální ředitel ŘSD Radek Mátl uvedl, že stavba nebyla jednoduchá. „Dělalo se tady opravdu prakticky nonstop, abychom to stihli. Celá stavba by měla být hotová do 26. června,“ přislíbil.

To, co se povedlo u Frýdku-Místku, ale o několik kilometrů dál neklaplo. Ještě před Vánocemi chtěli zástupci ŘSD částečně zprovoznit i poslední část obchvatu Třince, napojení na D48 v úseku mezi Třanovicemi a Nebory. „Snažili jsme se o to, aby to proběhlo také ještě před Vánoci, ale s ohledem na povětrnostní podmínky nebylo možné nezbytné práce dokončit. Ale hned, jak to klimatické podmínky umožní, bychom v polovičním profilu rádi zprovoznili i silnici I/68,“ nastínil ministr dopravy Martin Kupka.

Stavbu posledního úseku obchvatu doprovází problémy. Stavbaři se museli vypořádat například s komplikovaným upevňováním násypů. Vidle do stavby hodilo velké množství sněhu.

„Čekáme, až se oteplí a dostaneme okno, které potřebujeme. Jde o zhruba deset až čtrnáct dnů, kdy bude vyloženě nad nulou. Pak budeme schopni dodělat asfaltové vrstvy v křižovatce u napojení z I/68 na D48, kde bohužel nemáme hotové rampy a nemáme tam položené konstrukční vrstvy,“ upřesnil koncem prosince Radek Mátl.

Upozornil, že ŘSD jedná se zhotovitelem, aby nečekal na jaro a silnici zprovoznil ještě během zimy. „Mají připravený dostatek asfaltu, aby mohli poslední úsek zabalit. Jakmile toto zvládnou, vše ostatní, jako třeba osazení svodidel, už půjde bez problémů dokončit i v horších klimatických podmínkách,“ je přesvědčený Mátl. Věří, že se řidiči obchvatu dočkají ještě tento měsíc.

Další zprávy z regionu