Pokusil se zabít přítelkyni, odsedí si dvanáct let

Dvanáct let ve vězení se zvýšenou ostrahou, tak zní rozsudek, který si vyslechl u Krajského soudu Ostrava Miloslav K. z Třince za to, že se loni pokusil zabít svou přítelkyni. Proti rozsudku se může ještě odvolat.

Miloslav K. z Třince míří do soudní síně, aby si vyslechl rozsudek. Foto: mr

Rozsudek byl vynesen ve středu 1. července. „Soud rozhodl, že Miloslav K. je vinen. Spáchal pokus vraždy,“ vyřkla soudkyně Petra Hajdíková.

Připomenula, co se v osudnou zářiovou noc minulého roku stalo. „Obžalovaný se v průběhu komunikace se svou přítelkyní utvrdil v přesvědčení, že ho opouští. V silně podnapilém stavu ve chvíli, kdy už dotyčná spala, vzal kuchyňský nůž o délce 19,9 centimetru s čepelí dlouhou 8,5 centimetru. Začal jí bodat do oblasti zad a horních končetin. Poté vzal ručník a snažil se ji s ním udusit. Nakonec ji ještě rdousil rukama. Když se přestala hýbat, sedl si vedle ní a kouřil. Náhle se ale přítelkyně probrala. V tu chvíli zavolal tísňovou linku,“ popsala předsedkyně soudního senátu.

Miloslav K. průběhu soudního líčení sdělil, že svého jednání lituje, dokonce své bývalé přítelkyni poslal omluvný dopis. A to byla také jedna z polehčujících okolností. Dále mu pomohlo, že ještě nebyl soudně trestán, k poškozené nakonec zavolal sám pomoc a ke svému činu se doznal. Naopak muži  podle soudu přitížilo, že útočil zákeřně zezadu ve chvíli, kdy se mladá žena nemohla bránit. Navíc použil hned tři způsoby, jak ji usmrtit, tedy nůž, dušení a rdoušení.

Poškozená přežila útok díky sebeobraně i rychlé pomoci lékařů. Pachatel se podle soudu dopustil svého jednání s rozmyslem, nešlo o žádný čin z afektu.

Krom toho, že pravděpodobně stráví Miloslav K. mnoho let za mřížemi, musí uhradit i škodu zdravotní pojišťovně a poškozené za bezmála 600 tisíc korun. Soud mu nařídil také ústavní léčbu ze závislosti na alkoholu.

Rozsudek zatím není pravomocný.

Více podrobností si k případu můžete přečíst v příštím vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu