Poledne v Bocanovicích ohlašuje nový zvon

Po slavnostní bohoslužbě ho posvětil farář Janusz Kiwak, poté ho za velkého zájmu přihlížejících pověsili zvonaři a v 17 hodin se prvně rozezněl. Zvon svaté Hedviky je posledním dílem zrenovované budovy mateřské školy v Bocanovicích, kde nově sídlí také obecní úřad.

Obecní úřad v Bocanovicích. Ilustrační foto: th

Ve zvoničce byl původně ocelový zvon, nevyhovoval však současným standardům. „Nový zvon je zhotoven ze zvonoviny, váží šedesát kilogramů a pochází ze slévárny, v níž se odlévají zvony pro Vatikán. Je na něm vyobrazena svatá Hedvika, obecní znak a jména dárců, kteří přispěli na jeho pořízení. Svatá Hedvika je patronkou Slezska, proto zvon nese její jméno,“ zdůvodnil starosta Paduch.

Zvuk zvonu sv. Hedviky se Bocanovicemi rozléhá každý den v poledne, zesnulým občanům bude zvonit v 10 a v 15 hodin.

Nyní už je sídlo mateřské školy a obecního úřadu v Bocanovicích kompletní. Do celkové rekonstrukce budovy mateřské školy v ceně 21,5 milionu korun se v Bocanovicích pustili před dvěma roky v létě. Uplynulý školní rok už předškolní děti strávily ve zmodernizovaných prostorách. V přízemí se nachází školka a kuchyň s jídelnou, ve které mohou poobědvat také místní, v prvním patře je obecní úřad s prostornou zasedací místností, kterou Bocanovičtí postrádali.

Další zprávy z regionu