Policejní akce ukázala, že lidé riskují. Stále chodí přes koleje

Na protiprávní jednání související se železniční dopravou se ve druhé polovině dubna zaměřili moravskoslezští policisté. Soustředili se na několik základních oblastí, primárně na trestnou činnost spočívající v poškozování vlakových souprav posprejováním, popsáním či obdobným poškozením.

Někteří šli přes koleje i s kolem. Foto: Policie ČR

Pozornost však směřovali k odhalení jakékoliv další trestné činnosti. Zaměřili se rovněž na osoby pohybující se v místech železnice, železničních stanic a tak dále.

„Několikadenní akce probíhala na vytipovaných místech, zejména v železničních stanicích a depech, v denních i nočních hodinách průřezově v rámci celého Moravskoslezského kraje. V terénu bylo také speciální vozidlo pro zaznamenání případného protiprávního jednání. Někteří policisté byli vzhledem k charakteru akce v civilním oděvu,“ řekla policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Již samotná přítomnost policistů byla bezesporu prevencí, což splnilo sekundární cíl celé akce. Například taková oblast přecházení přes koleje v místech, kde přecházení není dovoleno – ať již přímo na nádražích nebo mimo.

Výsledky
Policisté při akci zjistili 11 přestupků spočívajících ve vstupech do kolejiště v místech pro veřejnost nepřístupných. Jednalo se například o dva muže (ve věku 33 a 50 let), kteří měli 18. dubna v podvečer v Bohumíně na Karvinsku bezdůvodně vstoupit do kolejiště. Policisté obvodního oddělení Bohumín věc oznámili pro podezření z přestupku proti zákonu o drahách správnímu orgánu.

Po linii trestní se lze zmínit o jednom v návaznosti na akci souvisejícím případu. Z pokusu přečinu krádeže je podezřelý 52letý muž. V polovině dubna se měl v dopoledních hodinách v Bohumíně pokusit odcizit z odstaveného železničního vozu v něm uložený materiál (součást ventilátoru).

„Policisté z oddělení hlavní nádraží Ostrava muže na místě zadrželi a ve věci realizují úkony trestního řízení,“ dodala policejní mluvčí.

Další zprávy z regionu