Policie dopadla fantoma chat

Opakovaně se vloupával do rekreačních chat, ve kterých pobýval, vykrádal je a vyjídal. Nyní ale spadla klec a jedenašedesátiletý muž skončil v rukou policie a následně i ve vazební věznici. Jedná se totiž o notorického delikventa, takzvaného fantoma chat.

Pachatel se do chat dostával jednoduše, prostě rozbil okno. Foto: PČR

Policie zadržela recidivistu pouhý jeden měsíc po jeho propuštění z výkonu trestu. Opakovaně se vloupat do několika rekreačních chat na Frýdecko-Místecku. „Pro policisty i některé chataře se jednalo o známou firmu. Neodradil ho ani soudem uložený zákaz pobytu v okrese Frýdek-Místek. Tyto končiny jsou zřejmě jeho srdeční záležitostí,“ podotkla policejní mluvčí Kateřina Kubzová.

Vylíčila, že muž se do mnoha chat vloupával znovu a znovu, byl za to i odsouzen, a aniž by se ve vězení poučil, po svém propuštění měl některé chaty opět „navštívit“. Na svobodě si tak pobyl pouhý měsíc, kdy ho policisté z obvodního oddělení Nošovice při kontrole chatovišť přistihli právě v jedné z chat. „Když strážce zákona uviděl, rezignovaně se přiznal se slovy, tak mě máte, sbalím se a můžeme jít,“ přidala kuriozitu mluvčí.

Dotyčného si převzali frýdecko-místečtí kriminalisté. Při výslechu s nimi spolupracoval a dovedl je k místům, kde se měl dopustit dalších vloupání. „Celkem v průběhu měsíce vnikl do deseti chat.

Objekty nejprve prohledal, v některých i nějakou dobu pobýval, využíval v nich kuchyň, ale také postel, peřiny a povlečení. Nepohrdnul ani nalezenými potravinami,“ pokračovala Kateřina Kubzová. Z jedné z chat si například odnesl zavařeniny, konzervy, ale také sušenky a čokolády. V chatách přebýval se svými osobními věcmi a také přímotopem.

Svým jednáním lupič způsobil škodu poškozením přes sedm tisíc korun a odcizením potravin víc jak dva tisíce. Kriminalisté muže obvinili z přečinů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, krádeže a porušování domovní svobody. „Obviněný s bohatou trestní minulostí především majetkového charakteru si nyní na rozhodnutí o vině a trestu počká v teple vazební věznice. V případě odsouzení mu hrozí další pobyt za mřížemi až na tři roky,“ doplnila mluvčí.

Další zprávy z regionu