Policie dopadla muže, který loupil i v Třinci

Spadla klec, kriminalistům z Třince se podařilo dopadnout jednatřicetiletého muže, který přepadával prodejny nejen na Třinecku, ale například i v Brně. Recidivista k loupežím používal slzný sprej. Ke svým činům se nakonec doznal.

Policie vede obviněného recidivistu v poutech. Foto: PČR

Třineckým kriminalistům se podařilo objasnit loupežné přepadení prodejny v Třinci ze začátku loňského října. Díky jejich precizní operativní činnosti, získaným poznatkům, zajištěných kamerových záznamů a dalších stop, a také ve spolupráci s karvinskými kriminalisty, zadrželi jednatřicetiletého muže. Ten má mít na svědomí kromě loupežného přepadení v Třinci také další obdobné zločiny na Karvinsku, Frýdecko-Místecku a na jižní Moravě.

„Už loni v létě si měl dotyčný muž z prodejny zlatnictví na Karvinsku poté, co prodavačce nastříkal slzotvorný prostředek do obličeje, odnést šperky v hodnotě přes 50 tisíc korun. V říjnu pak jeho kroky směřovaly do prodejny tabáku na Brněnsku. Zde pod pohrůžkou násilí donutil prodavačku k vydání finanční hotovosti více jak 10 tisíc korun,“ popisovala policejní mluvčí Kateřina Kubzová.

O den později, tentokrát už v Třinci, pokračoval ve svém loupežném tažení. Vybral si zde jednu z prodejen a na prodavačku opět vytáhl slzný sprej. Srdnatá žena mu ale odmítla vydat peníze a lupič z místa kupodivu utekl. „Následně se vrátil na jižní Moravu, kde v prodejně trafiky opět pod pohrůžkou násilí požadoval po prodavačce vydání peněz z pokladny. Když mu sdělila, že zde žádné peníze nemá, zmocnil se její kabelky, ve které měla finanční hotovost téměř 80 tisíc korun a také platební karty,“ vylíčila další kroky zločince mluvčí.

Jak dále řekla, letos v lednu se pak tentýž muž spolu se svým čtyřiadvacetiletým komplicem pokusil vloupat do prodejny trafiky na Frýdecko-Místecku, což se jim nepodařilo. O několik dní později se na místo vrátili v době, kdy již byla trafika otevřená. I přes odpor prodavačky zde odcizili z pokladny finanční hotovost přes 10 tisíc korun.

Kriminalisté jednatřicetiletého muže obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupež, dále z přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinu krádež ve stadiu pokusu. „Obviněný, který má v rejstříku trestů několik záznamů včetně loupeže, se při výslechu kriminalistům ke skutkům doznal. Soudce přistoupil na jeho vzetí do vazby. Muži hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Kriminalisté taktéž obvinili jeho čtyřiadvacetiletého komplice,“ doplnila Kateřina Kubzová.

 

Další zprávy z regionu