Policie prověřuje postup stavebního úřadu v Hnojníku

Zastupitelé Hnojníku na svém zasedání koncem loňského roku schvalovali rozpočet. Největší diskusi ale vyvolala stavba dočasné skladovací haly pro kogenerační jednotky, kterou zahájil soukromý investor na pozemcích bývalého skladu hnojiv.

Postup stavebního úřadu v Hnojníku prověřuje policie. Ilustrační foto: archiv

Obec i místní lidé si na jednání přivedli své právní zástupce. Mluvili zejména o tom, zda vedení Hnojníku dostatečně hájí zájmy občanů a má snahu zamezit aktivitám firem WCA Holding ve spolupráci s Eco Energy Solutions.

Občané se stále pozastavovali nad tím, jak snadno investor pro vybudování dočasné skladovací haly získal od místního stavebního úřadu územní souhlas a souhlas s provedením ohlášeného stavebního záměru, aniž by měl v rukou závazná stanoviska dotčených orgánů, platné souhlasy, povolení, a především bez informovanosti vlastníků sousedních pozemků. Na zasedání zastupitelstva se také ozvaly hlasy lidí, že postup stavebního úřadu již řeší policie.

Jejich slova upřesnila policejní mluvčí Karolína Bělunková. „Oznámením se zabýváme, jelikož jsme však na samém prvopočátku, nemůžeme sdělovat jakékoliv informace,“ uvedla pro Třinecký hutník.

Starosta Hnojníku Miroslav Molin o trestním oznámení ví. „Policie si od nás vyžádala podklady, ale zda se to týká konkrétního člověka, zatím nevím,“ řekl.

K samotné výstavbě dočasné haly potvrdil, že v tuto chvíli by měly být zastavené práce. „Rozhodnutí kraje o zrušení stavebního souhlasu a zahájení nového přezkumu nabylo právní moci, investor se proti němu neodvolal. Až se vrátí náš referent z nemocenské, vyzve investora k provedení kontrolní prohlídky rozestavěnosti a zahájí řízení o opakovaném povolení stavby,“ dodal starosta.

Zástupce firmy Eco Energy Solutions Michal Kupsa nechtěl v tuto chvíli komentovat, jaké budou jeho další kroky. Přislíbil ale, že v dohledné době se ke stavbě elektrárny vyjádří.

Další zprávy z regionu