Policisté radí chodcům: noste reflexní prvky i v obcích

S kratším dnem a přechodem na zimní čas se prodloužila doba, kdy se lidé pohybují na komunikacích za tmy. Policisté proto v tomto období častěji kontrolují, zda chodci nosí reflexní prvky. A nabádají, aby je používali i v obcích, byť tam to zákon nepřikazuje.

Reflexní doplňky prodlužují vzdálenost viditelnosti. Ilustrační foto: Policie ČR

Mimo obce jsou lidé už několik let povinní nosit během snížené viditelnosti reflexní prvky, které upozorní řidiče na osobu pohybující se pěšky o mnoho desítek metrů dříve. Na kontroly dodržování této povinnosti se zaměřují policisté v rámci dopravně bezpečnostních akcí. Například během jedné z prosincových akcí strážci zákona v Moravskoslezském kraji zkontrolovali téměř dvě stovky pěších, z nichž šest na výše popsanou povinnost nedbalo. „Tři přestupky policisté vyřešili na místě v příkazním řízení a další tři oznámili příslušným obecním úřadům,“ upřesnila policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Odborníci na dopravu ovšem upozorňují, že je vhodné nosit takové bezpečnostní doplňky nejen na neosvětlených místech mimo obec. „Policisté doporučují, aby chodci s ohledem na svou bezpečnost za snížené viditelnosti, což je nejen za tmy, ale i za soumraku, svítání, při silném dešti, sněžení a podobně, používali reflexní prvky také v obci. Zvyšují totiž světelný kontrast vůči pozadí, a hlavně prodlužují vzdálenost viditelnosti až na 200 metrů,“ upozornila Vlčková.

Další zprávy z regionu