Policisté si posvítili na neviditelné chodce a cyklisty

Policie se v uplynulých dnech zaměřila na dodržování zákona o provozu na pozemních komunikacích s cílem co nejvíce snížit dopravní nehodovost s účastí chodců a cyklistů. Ukázalo se, že většina lidí o své bezpečí dbá.

Kontrola chodců dopadla pro většinu dobře. Foto: PČR

Minulý týden během několika dní panovalo počasí se sníženou viditelností. Policisté si proto posvítili na ty, kteří se nechrání žádnými reflexními prvky. „Z kontrolovaných chodců pohybujících se mimo obec a za snížené viditelnosti byli pouze dva, kteří porušili svou povinnost se vhodně označit reflexními prvky. Vysloužili si za to pokutu,“ uvedl policejní inspektor Jan Segsulka.

Pokračoval, že cyklistů, kteří neměli ve stejných podmínkách řádné osvětlení, bylo více, a to osm, a také oni si svou nedbalostí vysloužili pokutu.

Při akci policisté zkontrolovali celkem 158 zranitelných účastníků silničního provozu, kteří ve většině případů dbali na svou bezpečnost a použili za snížené viditelnosti mimo obec reflexní prvky.

Během opatření se policisté dopravní policie společně s policisty obvodních oddělení napříč krajem zaměřili také na porušování ostatních silničních předpisů. Zkontrolovali celkem 2 757 vozidel a řidičů, z nichž se 599 dopustilo přestupkové jednání. Udělili jim pokuty v příkazním řízení v celkové výši 720 400 korun.

„Jednalo se především o nedodržování povolené maximální rychlosti, a to ve 131 případech, nevyhovující technický stav u 111 vozů a držení telefonu během jízdy se dopustilo 114 lidí. Na druhou stranu se pouze devět řidičů nepřipoutalo bezpečnostním pásem,“ upřesnil inspektor.

Našli se ale i tací, kteří nasedli do vozidla pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek. Zde policisté odhalili celkem 18 hříšníků, kdy v šesti případech se jednalo o alkohol a ve dvanácti případech se jednalo o jiné návykové látky.

Další zprávy z regionu