Polovina testovaných aut neprošla emisemi

Na poměrně ojedinělou kontrolu se minulý týden vydali policisté napříč celým krajem. Zaměřili se na kontrolu emisních norem. Výsledek? Z devíti zkontrolovaných aut pět neprošlo.

Policie měřila emise mobilním zařízením. Foto: PČR

Vozidla policisté náhodně vybírali v běžném provozu. Hlídka si „stahovala“ automobily různého typu a předávala je kolegům na stanovišti. Policisté spolu s odborníky na emise pomocí přístrojů měřili a zaznamenávali hodnoty.

„Z celkově devíti zkontrolovaných vozidel nevyhovělo pět. Kolegové rovněž zjistili, že ze stanice technické kontroly vyjelo s čerstvým certifikátem jedno vozidlo, které je v množině těch nevyhovujících. Krom nadlimitních emisí zjistili policisté také jeho poškozené čelní sklo,“ poukázala policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Překročení emisních norem je podle ní klasifikováno jako vážná závada. Policisté všem řidičům vyhotovili doklad o provedené silniční kontrole a omezili technickou způsobilost vozidla na 30 dnů. Automobil tak nelze pro nesplnění podmínek provozu užívat na pozemních komunikacích a je zapotřebí neprodleně, nejpozději do 30 dnů, učinit nápravu a projít stanicí technické kontroly.

„Policisté uložili řidičům za přestupek pokutu v příkazním řízení na místě ve výši 1 500 korun. Takováto kontrola není až tak častá vzhledem k možnostem pracovníků Centra služeb pro silniční dopravu. Nicméně, moravskoslezští policisté budou i v těchto akcích v budoucnu pokračovat,“ dodala mluvčí.

Další zprávy z regionu