Pomáhají partnerskému Tjačivu

Seznam potřebných věcí leží v Jablunkově na stole. Ač partner Jablunkova není přímo zasažen válečnými boji, v jejich městě se shromažďují váleční utečenci, kteří v dané chvíli nechtějí opustit vlast a pokračovat dále na západ.

Jablunkovské náměstí bude patřit koncertu pro Ukrajinu. Ilustrační foto: archiv

V Jablunkově zasedl krizový štáb, který se zabýval jedinou otázkou – jak pomoci Tjačivu potažmo Ukrajině? „Tím, že máme s tímto městem partnerství, máme informace z první ruky. Dostali jsme od vedení Tjačivu seznam věcí, které prioritně potřebují. My je dopravíme do nulté zóny, a pověření lidé z Tjačiva si je tam vyzvednou,“ řekl starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.

Tjačiv leží zhruba 130 kilometrů od slovensko-ukrajinských hranic. „U nich se nebojuje, ale starají se o množství utečenců,“ pokračoval starosta. Podle něj Tjačiv žádá hlavně o zdravotnické potřeby, berle, spodní prádlo, chirurgické stoly, dlouhotrvající potraviny, ložní prádlo, spací pytle, skládací postele, hasičské hadice, hasičské boty, elektrocentrálu, mýdla, prací prášky ale i pračku.

Jablunkov kromě materiální pomoci chystá i sbírku a je připraven postarat se i o případné běžence. „Peníze bychom poslali přímo do Tjačivu. Od začátku války jsme ve spojení a všechny kroky konzultujeme, abychom nedělali něco zbytečného,“ upřesnil Hamrozi. „Tím, že je u nás vyhlášený nouzový stav, uvolnily se nám ruce pro nákupy třeba většího počtu ložního povlečení. Jinak bychom museli u větších zakázek vyhlašovat výběrové řízením, což u nouzového stavu není potřeba,“ zdůraznil starosta.

Ve spolupráci s JACKi připravilo město benefiční koncert nejen se skupinou Blaf na jablunkovském náměstí. Uskuteční se v sobotu 12. března v 15 hodin. Výtěžek koncertu zamíří do Tjačiva.

Partnerský Tjačiv je počtem obyvatel dvakrát větší než Jablunkov. Je rovněž obcí s rozšířenou působností.

Další zprávy z regionu