Poslední úsek obchvatu se začne stavět v říjnu

Skvělou zprávu přivezl ve středu do Třince ministr dopravy Vladimír Kremlík: stavba nové silnice mezi Třanovicemi a Nebory, na kterou lidé v Ropici, Stříteži a Hnojníku, ale i v celém regionu čekají dlouhé roky, začne v říjnu. Symbolicky to ministr potvrdil výstřelem ze startovací pistole.

Ministr Vladimír Kremlík zprávu důležitou pro celý region sdělil ve středu po poledni v Neborech. Foto: mr

„Jsem rád, že dnes můžeme symbolicky za účasti Ředitelství silnic a dálnic říci, že začínáme,“ prohlásil ministr Vladimír Kremlík před přítomnými představiteli obcí, kraje a zástupci regionu v Neborech, v místě, kde zatím končí obchvat Třince a kde se již za pár týdnů má začít stavět poslední úsek. „Zahájení stavby se předpokládá nejpozději v říjnu,“ řekl.

Poznamenal, že ještě je třeba učinit několik drobných kroků. Ředitelství silnic a dálnic již zaslalo smlouvu k podpisu zhotoviteli – společnosti Eurovia CS, která je lídrem sdružení, jehož druhým členem je společnost Strabag.  „Pak smlouvu obratem podepíšeme my, hned poté pošleme zhotoviteli výzvu k zahájení stavby a budeme připravovat předání staveniště,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. „Určitě v průběhu října zahájíme stavbu. Takhle jsem to slíbil paní primátorce při návštěvě Třince 6. srpna,“ dodal.

Ministr Kremlík se ještě obrátil na náměstka hejtmana Jaroslava Kaniu, aby kraj co nejrychleji dotáhl do konce vyvlastňovací procesy k poslednímu spornému pozemku, aby pak mohla stavba bez problémů pokračovat.

Primátorka Třince Věra Palkovská poděkovala, že ministr a ředitel ŘSD drží slovo. Zdůraznila, že výstavba třetího úseku je pro region naprosto klíčová. „Nejde nám jen o to, dostat se rychle z místa A do místa B, ale hlavně o to, dostat se tam bezpečně. Výjezd z obchvatu v Neborech je velmi problematický, za necelé dva roky se tady stalo 34 nehod, mezi nimi jedna smrtelná, a bohužel zemřelo při ní dítě,“ připomněla.

Posléze primátorka ministrovi dopravy předala dárek – gorolskou „ciupagu“. „Kdyby kdokoli ještě chtěl házet klacky pod nohy – u nás se říká vrážet vidle – ciupaga vám pomůže, aby ti, co ty překážky dělají, s tím rychle přestali,“ okomentovala s úsměvem. „Kraj, starostové, my všichni budeme stát za vámi a budeme vám pomáhat ty překážky zdolávat,“ ujistila.

Vladimír Kremlík si z Nebor odvezl také sklenici medu, který je dobrý na pevné nervy. „Med na všechny neduhy z pravé gorolské paseky,“ předal mu dárek starosta Bystřice Roman Wróbel.

Nová komunikace bude dlouhá 5400 metrů a naváže na obchvat Třince zprovozněný na podzim 2017. Řidiči by se poprvé po čtyřpruhové silnici mezi Třanovicemi a Nebory měli projet za 32 měsíců od zahájení stavby. „Jsem rád, že pomůžeme obcím Hnojník, Střítež a Ropice a odkloníme dopravu z těchto obcí na novou komunikaci I/68, která je nezbytnou součástí definitivního řešení propojení dálnice D48 se Slovenskem,“ dodal ministr Kremlík.

Další informace připravujeme do tištěného Třineckého hutníku, který vyjde 2. října.

Další zprávy z regionu