Poštolky se zabydlely v Českém Těšíně

Obyvateli města na hranici se staly poštolky. V Českém Těšíně v současné době hnízdí tři až pět párů těchto ptáků.

Mláďata poštolky obecné. Foto: Milan Pilar

Malý sokolovitý dravec poštolka obecná je přirozeným biologickým ochráncem naší úrody, protože uloví velké množství drobných hlodavců. Hlavní potravou těchto dravců jsou především hraboši a myši, kterých dokáže jedna poštolčí rodina spořádat za sezonu až několik stovek.

„Poštolka obecná se řadí mezi takzvané synantropní druhy ptáků, což znamená, že se přizpůsobila městskému prostředí a hnízdí v těsné blízkosti člověka,“ vysvětlil Daniel Křenek z odboru výstavby a životního prostředí českotěšínské radnice. Jak dále zmínil, nejrůznější městské budovy jsou pro poštolky něco jako novodobé skály, které jim poskytují místa pro založení hnízda. „Nejčastěji si je staví na římsách, v různých výklencích, parapetech nebo i truhlících na květiny,“ upřesnil.

Podle Křenka v současné době hnízdí v Českém Těšíně asi tři až pět párů poštolek. „Jeden pár poštolek letos zahnízdil na budově v ulici Hlavní třída. Poštolčímu páru se vyklubalo šest mláďat. Jedno mládě z neznámých příčin uhynulo, další spadlo na zem a nebylo možné jej už vrátit zpět, takže muselo být převezeno do záchranné stanice v Bartošovicích. Tam setrvalo do doby, než zesílilo a naučilo se létat,“ zdůvodnil Křenek.

Jak dále řekl, ostatní čtyři mláďata se měla čile k světu, postupně se naučila létat i lovit a nakonec odletěla za potravou. „Už jsme je bohužel nestihli okroužkovat, abychom zjistili, zda se do Těšína vrátí. Doufáme, že zde zahnízdí znovu a vyvedou nová mláďata,“ zakončil Daniel Křenek.

Další zprávy z regionu