Potvrzeno. Kino na hranici spoji Těšíny koncem srpna

Nyní už je to definitivní – Mezinárodní filmový festival Kino na hranici se bude konat v avizovaném termínu. Přehlídka české, polské a slovenské kinematografie sloučí oba Těšíny ve dnech 21. – 26. srpna.

Kino na hranici spojí oba Těšíny. Foto: ba

Původně se festival měl uskutečnit již v květnu, ale s ohledem na uzavřené hranice a další opatření proti šíření se pandemie koronaviru ho organizátoři již v březnu přesunuli na předposlední týden prázdnin.

Otevření hranice v Těšíně se stalo zlomovým bodem pro organizátory, kteří konečně mohli potvrdit srpnový termín. Z důvodu zajištění bezpečnosti pro všechny účastníky se festival bude konat v souladu s novými pravidly pořádání kulturních akcí.

„Znovuotevření hranice, kdy Cieszyn a Český Těšín se koncem června opět staly jedním městem, byla událost, na kterou jsme čekali. Nyní můžeme potvrdit konečný termín Kina na hranici – 21. až 26. srpna,“ řekla ředitelka festivalu Jolanta Dygoś.

Dodala, že příprava mezinárodní filmové přehlídky je v plném proudu. „Spoluorganizátory letošního ročníku budou obě města, protože k zajištění bezpečí všech návštěvníků bude nutná pomoc mnoha institucí a městských služeb,“ zdůvodnila.

Jak dále ředitelka Jolanta Dygoś uvedla, obě města se už moc těší na příjezd účastníků a ve spolupráci s organizátory chystají řadu atrakcí. Budeme muset respektovat nutná omezení a doporučení. Budeme mít méně svobody, ale pevně věřím, že hodně vřelosti a radosti ze setkání. Snad si festival užijeme plnými doušky,“ dodala.

„Letošní ročník bude úplně jiný, takový prázdninový. Proběhne v jiném režimu, uskuteční se rovněž více venkovních projekcí. Návštěvníkům se budeme snažit ukázat nová místa v obou městech, v Českém Těšíně i Cieszyně, obě města divákům nabídneme z trochu jiné perspektivy,“ nastínila jedna z organizátorek Ela Šterba – Molenda.

Další zprávy z regionu