Pouť přilákala turisty všech věkových kategorií

Tradiční pouť na Prašivé se konala v neděli 11. června a přilákala několik stovek návštěvníků. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších a nejstarších akcí, jaké se na tomto místě konají. Na místo dorazili pěší i nadšení cyklisté.

Kostelík byl od rána v obležení turistů a věřících. Foto: KR

Svátek sv. Antonína na Prašivé je ve znamení pouti, která přilákala davy turistů. Hlavní událostí byla v neděli 11. června dopolední mše svatá v dřevěném kostelíku. Navzdory nepříznivému rannímu počasí se odpoledne vyčasilo a ti, kteří dorazili, určitě nelitovali.

Jen málokterá pouť se koná tak vysoko. Foto: KR

Mezi návštěvníky byli zástupci všech věkových kategorií, nejpočetnější byly rodiny s dětmi. „Máme to jako rodinnou tradici, chodíme od doby co starší dcera byla malá,“ sdělil jeden z poutníků. „Každý rok se sem vracíme, vždy je to podle mých očekávání. Něco nového, co by se tam kulturně hodilo, by neuškodilo,“ vyjádřila se jiná návštěvnice.

Pouť na Prašivé je nejvýznamnější akcí, která se na tomto místě koná. Její počátky sahají až do poloviny 19. století. Nejprve byl vystavěn kostel sv. Antonína Paduánského, v roce 1921 k němu přibyla dřevěná chata, která si v letech 2015 až 2021 prošla rekonstrukcí.

Další zprávy z regionu