Pozor na podvodné sbírky, těží z vánočního soucitu

Lidé často chtějí být před Vánoci štědří a jsou vstřícní vůči různým sbírkám. Měli by si ale dát pozor, zda darované peníze pomůžou někomu potřebnému nebo si díky nim přilepší podvodník.

Pár drobných dá na sbírku skoro každý. Podvodníci pak těží z toho, že kvůli nízké částce nikdo na policii nepůjde. Foto: mr

Třinecký magistrát varuje občany před podvodnými sbírkami, které se mohou před vánočními svátky objevovat častěji než v jiném ročním období. „Máme informace od občanů, že se v poslední době setkali v ulicích města například se sbírkou pro centrum neslyšících, které by se v Třinci mělo podle podvodníků stavět. Tato informace se ale nezakládá na pravdě,“ upozorňuje tisková mluvčí magistrátu Šárka Szlaurová. Jak dále řekla, vedení města na nešvar upozornila obyvatelka prostřednictvím emailu. V případě podezření na podvodnou sbírku by lidé měli volat městskou policii na tel. 156 nebo Policii ČR.

Město zveřejnilo výzvu také na sociální sítích. Ihned na ni zareagovali lidé se svými poznatky. „U Tesca v Třinci minulý týden vybíraly dvě holky a dělaly, že jsou němé,“ psala například jedna z nich.

Lidé, kteří naletí na podvodnou sbírku, dají většinou malou částku, a proto nemají potřebu věc řešit přes policii. Potvrdila to i policejní mluvčí Eva Michalíková. „Asi i proto Policie ČR v Třinec v současné době nic takového neeviduje. Každopádně bychom chtěli vyzvat občany, kteří by se mohli stát oběťmi právě takového jednání, jakým podvodné sbírky jsou, aby se neprodleně obrátili na nejbližší policejní služebnu,“ vyzvala.

Více si můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu