Práce na gutském kostele míří do finále

Tak už jdeme do finále, zpívají si tesaři, malíři, elektrikáři a další řemeslníci, kteří se podílí na výstavbě dřevěného kostelíku v Gutech. Na věřících pak je, aby se modlili, aby termín otevření památky vyšel. Je naplánován na 9. května.

Zvenčí to už vypadá, že je kostelík hotový. Pracuje se nyní hlavně uvnitř. Foto: mr

Pomalu, ale jistě končí všechny práce na výstavbě repliky vyhořelého historického kostelíku v Gutech. Klacky pod nohy přitom hází v jednom kuse nejen koronavirus, ale i špatné počasí.

„Přesto doufáme, že se nám podaří dodržet termín a 9. května bude hotovo. Ale s naprostou jistotou to říct nemůžeme,“ povzdechl si vedoucí stavebního oddělení Biskupství ostravskoopavského Václav Kotásek.

Kostel nyní vypadá na první pohled, že je hotový. Tak tomu ale samozřejmě není. „Ve výrobě jsou lavice. Instalujeme elektřinu a také zabezpečovací systém. Kostel ochrání elektronický protipožární systém, který rozpozná nejen požár, ale dokonce i zvýšenou teplotu. Je napojen přímo na třinecké hasiče,“ pokračoval Kotásek. Upřesnil, že nad kostelem navíc vznikla požární nádrž na 23 kubíků vody.

Více si můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu