Práce v laboratořích se nezastaví ani o Vánocích

Tým mikrobiologů společnosti Laboratoře Agel v Ostravě-Vítkovicích čekají už druhé Vánoce, které stráví převážně v práci. Provoz zde totiž nikdy nekončí, a to i s ohledem na progresivní šíření nové varianty Omicron.

Hana Bílková-Fránková musí svůj tým udržet pohromadě i během svátků. Foto: Agel

„S covidem nás čeká ještě dlouhá cesta. Jak se dále bude epidemie vyvíjet, je však na odpovědnosti každého z nás. Musíme být připraveni na změnu,“ upozornila vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie Agel v Ostravě Hana Bílková-Fránková. Její tým se tak nezastaví ani o Vánocích.

„Všechny mikrobiologické laboratoře musí držet služby o víkendech a vždy v průběhu svátků. Nemocnice posílají vzorky svých pacientů průběžně, běží mikrobiologické kultivace, nezastaví se ani konzultace k terapii antibiotiky,“ pokračovala.

Co se nové varianty viru týká, všechny vzorky, pocházející od pacientů s cestovatelskou anamnézou, jdou nyní automaticky na další vyšetření. „Omicron se prokazatelně velmi rychle šíří. Již v rutinní diagnostice umíme odhalit podezřelé vzorky, které pak pošleme k osekvenování. A také diagnostika pro diskriminační PCR, která detekuje různé typy mutací, je momentálně zlepšována a zpřesňována. Pozornost cílíme zejména na importy ze zahraničí,“ upřesnila Bílková-Fránková.

Nejsou to však jen vzorky onemocnění covid, které zdejší laboratoř vyšetřuje. Infekční nemoci se nevyhýbají ani Vánocům. „Covid ovšem nejspíš stejně jako v loňském roce bude hrát prim. V loňském roce pro nás znamenal obrovskou zátěž. Také díky tomu, že některé laboratoře provoz o Vánocích zrušily,“ posteskla si.

Laboratoř klinické mikrobiologie Laboratoře Agel v Ostravě-Vítkovicích byla v loňském roce první soukromou laboratoří, která začala testovat přítomnost nového typu koronaviru. Na začátku pandemie na jaře 2020 tak zásadním způsobem pomohla Moravskoslezskému kraji zvládat nároky na masivní testování a svážely se tam vzorky i z velmi vzdálených regionů. Jako první zde také testovali přítomnosti RNA viru ve slinách.

„Záhy byly do laboratoře Agellab zasílány vzorky nejen z Moravskoslezského kraje, ale i z celé Moravy a části Čech. Všechny laboratoře v republice tehdy byly přehlcené. Nechtěli jsme jen nečinně přihlížet, proto se vedení laboratoří i celé společnosti Agel rozhodlo v první vlně covidu investovat do moderního vysokokapacitního přístroje Cobas 6800,“ nastínila Hana Bílková-Fránková s tím, že o analyzátory tohoto typu byl globálně enormní zájem.

Během letošního roku však nepoklesl ani počet vyšetření ostatních onemocnění. „Zaznamenáváme více komplikovaných bakteriálních onemocnění, obtížně terapeuticky zvladatelných. S tím narostl i počet konzultací k terapii antibiotiky. Stejně jako v předchozích letech jsme zachytili další nárůst případů klíšťové encefalitidy nebo lymeské borreliózy. Ale je toho mnohem více.

Našim cílem je poskytnout lékařům výsledky co nejdříve a co nejpřesněji. Proto také skládáme k jednotlivým diagnózám mozaiku vyšetřovacích metod.  A ráda bych zmínila, že při tomto pracovním vypětí jsme na konci roku úspěšně zvládli proces reakreditace laboratoře“ uzavřela Hana Bílková-Fránková.

Další zprávy z regionu