Prázdninám odzvonilo, děti se však v létě rozhodně nenudily

O značnou část programu letošních prázdnin se dětem podobně jako každý rok starala města společně s volnočasovými, mládeži se věnujícími organizacemi. Aktivit se tak v Třinci, Českém Těšíně a Jablunkově zúčastnily stovky dětí.

Rozloučení s třineckými prázdninami proběhlo před kinem. Foto: fm

Město z pod Javorového letos zažilo čtrnáctý ročník tzv. Prázdnin v Třinci. Nabídce 35 aktivit neodolalo téměř pět stovek dětí, které se na letošní Prázdniny zaregistrovaly. „Nejvíce účastníků přišlo na samotné zahájení. To jsme přivítali 170 dětí. Průměrná návštěvnost sice byla trochu nižší, tj. 92 zájemců na jednu akci, i tak ale pociťujeme rostoucí zájem,“ řekla jedna z koordinátorek třineckého volnočasového programu Markéta Bobková.

Veliké oblibě se těší také akce nazvaná Vabank, kde si děti sází na své dovednosti a za vyhraný balík pak mohou v kole štěstí vyhrát zajímavé ceny. Letošní vyhledávanou novinkou byl také parkur. „Když mají některé z dětí během celého léta téměř stoprocentní docházku a vídáte je skoro každý den, vznikne mezi vámi nějaké pouto. Mnohé děti pak přichází s vlastními podněty, co a jak zlepšit nebo jaké aktivity do programu zařazovat,“ pokračovala Bobková.

„Do přípravy se v Třinci zapojilo přes sto osob z celkem 23 organizací. Ti vedoucí to dělají ve svém volném čase a bez nároku na odměnu. Jsem za ně moc vděčná,“ popsala dojmy vedoucí projektu Romana Ševečková.

Jablunkovskou nabídku sice nezaštiťuje žádný společný název, i tak ale na své akce naláká Dům dětí a mládeže (DDM) stovky zájemců. „Za podpory města jsme připravili třeba aktivity Hraje si celá rodina, Kouzelný jarmark aneb putování se Shrekem. Každá akce je specifická a nedá se určit, která je nejvíc oblíbená,“ vysvětlila zástupkyně ředitele DDM Miroslava Kufová.

Dokonce šestnáctý ročník prázdninového programu pak má za sebou českotěšínský DDM. Letošní nabídka byla i zde bohatá. „Mezi jednotlivými činnostmi bylo možné najít kupříkladu sportovní nebo výtvarné aktivity, tvořivé a kreativní odpoledne nebo i logické a společenské hry,“ popsala koordinátorka Šárka Godulová s tím, že instituce připravila pro aktivní děti i několik výletů. Do těšínského programu se během celého léta zaregistrovalo 127 účastníků, které na konci prázdnin DDM vyhodnotil v Čítárně a kavárně Avion, konkrétně mezi nimi bylo třicet osm nejaktivnějších.

Třinecké prázdniny pak slavnostně ukončilo město, jakožto garant, před kinem Kosmos. Tam vystoupili InTrikáři, byla připravena zábavná výuka cirkusových dovedností, ale i vyhodnocení nejaktivnějších účastníků.

Jablunkov se s prázdninami rozloučil Pohádkovým lesem. Do parku A. Szpyrce za radnicí připravilo tamější DDM zajímavé aktivity, u nichž se zároveň děti dostaly do světa Disney. V parku se totiž potkaly s pro ně známými postavami z pohádky o Sněhurce a sedmi trpaslících.

Další zprávy z regionu