Přechody: Hrádek má třetí zářez, chce ještě jeden

Přechodový příběh v Hrádku se opět přiblížil kýženému cíli. Ovšem zbývá ještě jeden krok, a ten většinou bývá nejtěžší.

Nový přechod pro chodce u Květinky v noci září do dálky. Foto: obec

Příběh přechodů pro chodce se v Hrádku začal psát již v době, kdy byl v roce 2011 dostavěn silniční a železniční průtah obcí. „Pod průtahem jsou celkem čtyři místa, kterými se pěší dostanou z jedné strany na druhou. Naším cílem bylo, aby na ústí každého podchodu navazovaly na hlavní silnici přechody pro chodce. Bylo nám řečeno, že na danou úroveň dopravy nejsou přechody pro chodce nutné,“ přiblížil počáteční marnou snahu obce hrádecký starosta Robert Borski. Pro úplnost, pátým místem je podchod u vlakové zastávky, ale ten má východ až na chodníku za hlavní silnici.

V Hrádku se nevzdávali a po nějaké době opět zkusili požádat o umístění přechodů pro chodce – a tentokrát byli úspěšní, ale jen z poloviny. „Přechody jsme mohli postavit dva, a to v centru obce a na Harcově. Po čase jsme zase zkusili zažádat o zbylé dva přechody. I tentokrát jsme uspěli jen z poloviny, takže jsme v letošním roce mohli postavit přechod pro pěší u Květinky,“ pokračoval hrádecký starosta. Náklady mírně překročily výši 100 tisíc korun, kterou obec získala formou dotace z Nadace ČEZ.

O čtvrtý přechod Hrádečtí usilují při vjezdu do obce ze strany od Bystřice – v Kompařově. Ale zde narazili na problém. „Podle policie by přechod byl hodně blízko za dopravní značkou začátek obce. Proto bychom museli kvůli bezpečnosti vybudovat v polovině přechodu uprostřed silnice ostrůvek, čímž by se vše prodražilo,“ nastínil Borski, který si pohrává s celkem jednoduchou myšlenkou – pokusí se vykomunikovat posunutí dopravní značky začátek obce o nějakých 200 metrů směrem k Bystřici.

Další zprávy z regionu