Přednáška o Bali pomůže nemocnému muži

Každý, kdo má rád cestování, a přitom má i srdce na pravém místě, může přijít dnes na přednášku nazvanou Bali – ostrov bohů. Výtěžek pomůže nemocnému muži s roztroušenou sklerózou.

Radim Babilon je sice upoután na invalidní vozík, přesto chce žít naplno. Dělá pro to vše. Foto: archiv

Kino Kosmos v Třinci se na chvíli promění v kouzelné místo plné slunce a vůně moře. Ve středu 9. září se tam bude konat cestovatelská přednáška Bali – ostrov bohů. Lidé si mohou zajímavosti o exotické zemi přijít poslechnout ve 14.30 hodin. Marcela Turoňová všem ukáže, že cestovat se dá v každém věku, a prozradí, jak se dá na vlastní pěst bez cestovních kanceláří dostat z Třince až na Bali.

Výtěžek této přednášky půjde sedmačtyřicetiletému Radimu Babilonovi, který trpí roztroušenou sklerózou. „Plný invalidní důchod mu nestačí k pokrytí nároků terapie roztroušené sklerózy, jejíž progresivní formou trpí již téměř dvacet let. Nyní je již upoután na invalidní vozík a v péči maminky,“ popisovala Marcela Turoňová, která je cestovatelkou, ale zároveň i lékařkou.

Jak dále řekla, Radim svůj úděl stále vnímá optimisticky, protože má dva syny ve věku 25 a 27 let. „Chtěl by se dožít vnoučat, žít běžný život. Proto denně cvičí, pilně rehabilituje a jednou ročně absolvuje lázeňskou terapii. Rád by absolvoval i regenerativní laserovou terapii, kterou zdravotní pojišťovny zatím nehradí,“ pokračovala lékařka. Zmíněná terapie je ale nákladná, celkově vyjde na 330 tisíc korun.

„Nesedíme s rukama v klíně. Byl založen transparentní účet, kam mohou sousedé, známí i cizí lidé přispět. Pořádáme cestovatelské přednášky, jejichž výtěžek bude v plné výši převeden na tento účet. A přednáška Bali – ostrov bohů je jednou z nich,“ doplnila Marcela Turoňová.

Další zprávy z regionu