Překážka na trase stavby I/68 zdolána

Poslední dům, který kvůli mnohaletému vyvlastňovacímu sporu stál v cestě dostavbě obchvatu obcí v našem regionu, šel minulý týden k zemi. Práce na stavbě silnice I/68 Třanovice – Nebory postupují podle harmonogramu.

Demolice posledního domu na trase. Foto: ŘSD

„Spadl nám velký balvan ze srdce. Nejproblematičtější pozemek už je ve vlastnictví Ředitelství silnic a dálnic ČR. V minulém týdnu tam proběhla demolice,“ řekla Hutníku primátorka Třince Věra Palkovská.

„Ano, patří nám i poslední pozemky,“ potvrdila náměstkyně ředitele ostravské Správy Ředitelství silnic a dálnic Šárka Kubalová. Dodala, že stát (ŘSD ČR) nabyl vlastnické právo k nemovitostem dotčeným stavbou na základě rozhodnutí o odnětí vlastnického práva, které nabylo právní moci loni v listopadu. „Následně jsme v prosinci požádali katastrální úřad o vklad do katastru nemovitostí. Katastrální úřad provedl vklad do katastru přibližně před dvěma týdny,“ řekla.

Věra Palkovská připomněla, že kvůli letité kauze hrozilo, že se poslední úsek obchvatu obcí v regionu vůbec nezačne stavět. „Pozemek nebyl dořešen ještě v posledních měsících před zahájením stavby. Hodně pomohl předchozí ministr dopravy, který šel do rizika a stavbu odstartoval,“ řekla. Poukázala, že jde o pozemek strategický, nešlo se mu tedy vyhnout. „Nyní se nám všem velmi ulevilo,“ neskrývá třinecká primátorka radost, že překážka na trase je zdolána.

Na stavbě se každý měsíc konají kontrolní dny, jichž se účastní také primátorka Palkovská. „V této chvíli se řeší obvyklé věci související s takto velkou stavbou, postup prací apod. Práce běží podle harmonogramu,“ řekla. „Momentálně neevidujeme žádné komplikace,“ konstatovala Šárka Kubalová.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku, který přináší také galerii aktuálních fotografií z dosavadního postupu prací. 

Další zprávy z regionu