Překladatel Shakespeara Martin Hilský na ČteFesTu

Nejvýznamnější současný překladatel z anglického jazyka a shakespearolog Martin Hilský vystoupí v sobotu 28. května v 16 hodin na ČteFesTu v Třinci. Autorské čtení se koná v rámci ČteFesTu, která právě začíná v Knihovně Třinec.

Martin Hilský při autorském čtení. Foto: Petr Novák, Wikipedie

Profesor anglické literatury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích je nositelem řady významných ocenění. V roce 2001 byl jmenován čestným členem Řádu britského impéria za zásluhy o šíření anglické literatury.

Prezident Václav Klaus jej v roce 2011 vyznamenal medailí Za zásluhy o stát v oblasti kultury a školství.
Martin Hilský jako jediný přeložil celé dílo Williama Shakespeara do českého jazyka. Korunou jeho rozsáhlého díla je kniha Shakespearova Anglie: Portrét doby, která se stala v roce 2021 knihou roku Magnesia Litera.

Jelikož Martin Hilský už veřejně příliš nevystupuje, je jeho přednáška v Knihovně Třinec jedinečnou kulturní událostí.

O den později se ČteFesT přesune do přírody. Pořadatelé připravili překvapení – Čtení na Zorymbku. „Vydejte se s námi na krátké putování beskydskou přírodou a spojte dvě příjemné činnosti, pobyt na horách a čtení knih. Sejdeme se v 15 hodin na autobusové zastávce Košařiska-Milíř a společně se vydáme po modré značce k sedlu pod Ostrým. Na místě zvaném Zorymbek budeme od 16 hodin číst, zpívat i povídat si,“ zvou pořadatelé s tím, že oblíbená kniha a něco dobrého k snědku s sebou je výhodou.

V pondělí 30. května si na své přijdou rodiny s dětmi. Ve 14 hodin v knihovně začne divadelní hra Neskutečná dobrodružství Florentina Flowerse. Příběh vypráví o chlapci z dobré rodiny, který se ocitá v zajetí pirátského kapitána. Svěží humorný příběh dokazuje, že vzdělání a dobrodružství mohou patřit k sobě.

Příběh z počátku osmnáctého století je určený pro kluky a holky od 9 let, ale jak tvrdí samotní herci, menší děti se zabaví také.

V úterý 31. května od 18 hodin na milovníky knih čeká autorské čtení Biancy Bellové. V Třinci představí svůj nejnovější román Ostrov. Bianca Bellová je oceňovaná česká spisovatelka s bulharskými kořeny. V roce 2009 jí vyšla prvotina Sentimentální román. Následovaly knihy Mrtvý muž a Celý den se nic nestane. Za román Jezero získala cenu Magnesia Litera za knihu roku a Cenu Evropské unie za literaturu. Autorčin pátý román Mona vyšel v roce 2019 a o rok později získal cenu Česká kniha.

Vstupenky na všechny akce jsou k dostání třineckém informačním centru a na webu festivalu ČteFesT.

Další zprávy z regionu