Překvapení v knihovně

Mnohým z nás se březen vybavuje především jako měsíc, v němž začíná kalendářní jaro. V knihovnách však patří čtenářům a čtenářství – celostátní akci vyhlášené v roce 2009, která navazuje na slogan Březen měsíc knihy, který byl populární v druhé polovině minulého století.

Halina Klimsza. Foto: knihovna

V březnu se to v knihovnách různými aktivitami jen hemží. Městská knihovna v Havlíčkově ulici připravila pro své návštěvníky spoustu zajímavého. „Pozornost dospělých chceme upoutat akcí nazvanou Čtenáři sobě,“ říká knihovnice Halina Klimsza a vysvětluje, že je určena všem hravým a vášnivým čtenářům, kteří by se rádi podělili o své dojmy z četby.

„Pokud čtou rádi a hojně anebo si třeba vedou svůj čtenářský deník, mohou inspirovat ostatní. Stačí uvést, kolik knih loni přečetli, popřípadě napsat krátkou recenzi svého oblíbeného díla a my ji zveřejníme na našem facebooku,“ upřesnila knihovnice. Všichni, koho tato akce osloví, mohou své postřehy psát po dobu celého března na e-mailovou adresu havlickova.dospele@knihovnatesin.cz.

Zatímco tato aktivita je určena zejména dospělým čtenářům, další patří všem, bez věkového omezení. „Po loňských příznivých ohlasech opakujeme akci s názvem Kniha v utajení. Oslovuje osoby, které dostanou možnost přečíst si knihy, které by si samy nevybraly. Mnozí se často orientují výhradně na jeden literární žánr a určitě stojí za to, aby se seznámili i s jinými, neméně zajímavými. Stačí kontaktovat naši knihovnu e-mailem nebo telefonicky s upřesněním akce Kniha v utajení.

Z knižního fondu vybereme dílo, které by mohlo čtenáře zaujmout, samozřejmě jeho obsah bude pro něj překvapením i motivací ke čtení. Knihu zabalíme jako dárek, na němž bude logo akce. Do oblasti zájmu našich čtenářů se tak dostanou další literární žánry, neboť cílem akce je rozšiřovat si čtenářské obzory,“ uvedla Halina Klimsza.

Po celý březen se tak budou v této i ostatních knihovnách odvíjet zajímavé čtenářské příběhy.

Další zprávy z regionu