„Přenesla jsem své emoce na papír“

Příběhy lidí trpících duševní poruchou i vlastní skličující zážitky se staly námětem románu s názvem Mezi psychopaty. Svou první knihu Pavla Kovalovská představila během autorského čtení v JACKi. Besedu se čtenáři doplnila výstava jejích obrazů.

Svou knihu Pavla Kovalovská podepisovala čtenářům. Foto: ba

Dá se říct, že váš román napsal sám život?

Napsala jsem jej na základě skutečných událostí. Jedná se o kombinaci pěti šesti příběhů lidí, jimž se podobné věci děly. V knize je i moje osobní životní zkušenost.

Za jak dlouho jste knihu napsala?

Trvalo mi to skoro deset let. Původně jsem neměla v plánu napsat knížku, chtěla jsem jen přenést na papír své emoce. Když mi bylo hodně špatně, kdy už nepomáhaly léky a nemohli mi pomoct ani známí a už jsem nevěděla kudy kam, začala jsem přenášet své zážitky na papír. Pocítila jsem úlevu, vypsala jsem se z toho.

V průběhu autorského čtení jste posluchačům podrobně popsala vlastnosti lidí trpících duševními poruchami…

Bylo by dobré, kdyby lidé odhalili psychopata dříve než třeba já, aby jim nestihl tolik ublížit. Snažím se, aby tato setkání byla pro lidi poučná a také aby si chtěli můj román přečíst. Vyšel v nákladu tisíc výtisků.

Vaši besedu se čtenáři v JACKI doprovázela výstava obrazů. Jak dlouho už malujete?

Začala jsem před třemi lety, maluji na plátno akrylovými barvami. Zatím jsem se umělecky nevyhranila, nevím, kterým směrem půjdu. Malovala jsem přírodu, postavy, ezoterické motivy. Malování mě nesmírně baví.

Další zprávy z regionu