Přeshraniční projekt vyvolal řadu otázek

Před podpisem smlouvy je projekt nazvaný Přeshraniční síť pro řešení dopadů změny klimatu. Partnery jsou Český Těšín a Těšín, nositelem projektu je polská strana. Hlavní myšlenkou je minimalizovat škody při případných živelných pohromách či katastrofách.

Ilustrační foto: tm

„Je tento projekt pro nás výhodný, a když tak čím?“ ptala se zastupitelka Kateřina Krainová Byrtusová.

„Je pravdou, že v počátcích jsme zvažovali v projektu žádat i monitorovací zařízení – například kamery, které by byly na místech hrozících vylitím vody z řeky a podobně. To nám ale neprošlo. Přesto si můžeme sáhnout na zajímavé záležitosti. Například pro dovybavení dobrovolných jednotek hasičů v případě záplav,“ odpověděl místostarosta města Vít Slováček. „A když dotace nevyjde, tak budeme muset vše hradit z městského rozpočtu,“ ozvalo se z pléna.

„Ono se vždycky dobře jedná, když je klid a žádné nebezpečí nehrozí. Ovšem když k něčemu dojde, je dobré být připravený. Pokud by se stalo, že by dotace z nějakého důvodu nevyšla, vybavení nám zůstane, i když ho budeme platit sami. Rozhodně to nebudou vyhozené peníze,“ argumentoval zastupitel Stanislav Folwarczny.

Více se dočtete v zítřejším vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu