Přetížená silnice I/68 se dočká opravy

Silnici I/68 mezi Ropicí Za lesem a Stříteží čeká oprava. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ji plánovalo už na podzim, ale koronakrize ji posunula.

Vozovce dávají zabrat hlavně těžké kamiony. Foto: archiv redakce

Opravovat silničáři budou úsek dlouhý 2400 metrů. „Jedná se o opravu vozovky s plošnými sanacemi v místě přilehlého chodníku. Předpokládané náklady činí 36 milionů korun bez DPH,“ sdělil mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Kapacitně nevyhovující silnici I/68 mnozí řidiči využívají jako spojnici mezi obchvatem Třince a dálnicí D48. Denně tudy projíždějí tisíce vozidel, včetně kamionů. Vozovka je plná prasklin a nerovností, zvláště patrné to je na krajnicích. „Silnice je opravdu v dezolátním stavu, jsem ráda, že se našly peníze a že ji ŘSD opraví,“ reagovala pro Hutník starostka Ropice Uršula Waniová. Také starosta Stříteže Miroslav Jaworek zmínil, že stará I/68 se dlouho pořádně neopravovala.

Původní termín opravy byl listopad 2020. „Vzhledem k všeobecně špatné situaci došlo ke zpoždění této zakázky, tím pádem se nestihla zahájit v minulém roce. Zahájení opravy je naplánováno na jaro 2021, trvat by podle plánu měla 60 dní,“ uvedl Mazal.

„Pravda, přinese to dopravní komplikace, ale musíme je vydržet,“ uvedla Waniová. Poukázala, že špatný stav silnice je i zdrojem většího hluku, který dělají hlavně kamiony, když najedou na nerovnosti. „Lidé bydlící poblíž I/68 tím ještě více trpí, určitě se jim po opravě silnice aspoň od toho uleví,“ dodala.

Po dobu prací se bude opravovaným úsekem jezdit kyvadlově, provoz budou řídit semafory. Jak dále řekl mluvčí ŘSD, v rámci vyřízení přechodného dopravního značení investor také projedná s policií a krajským úřadem případné vyloučení nákladní dopravy.

Další zprávy z regionu