Přežijí hospody další zdražení piva?

Podzim přinesl pivařům špatné zprávy. Pivovary postupně zvedají ceny. Změny navíc nejsou poslední. Čepované pivo totiž pravděpodobně spadne od ledna do vyšší sazby DPH, čímž jeho cena v restauracích opět poroste. Ohroženy tak budou zejména hospůdky, které mají své tržby postavené převážně na prodeji zlatavého moku.

Výčepní z Radegastovny věří, že pivaři své hospody padnout nenechají. Foto: mr

Pan Jaroslav chodí do restaurace Radegastovna v Třinci každý den. Na jeho stole se postupně vystřídají tři malá piva a zhruba stejný počet skleniček s koniferkou. „Já nejsem úplně typický pivař, dopřávám si malá piva, takže pokud se mírně zdraží, přežiju to. Pro mě je totiž návštěva restaurace hlavně o tom, že se v ní potkám s kamarády. A to si vzít nenechám,“ je rozhodnutý Jaroslav.

Jedním dechem však pokračuje, že u ostatních může být zdražení piva dost zásadní. „Pokud chlapi po práci dají několik půllitrů, určitě to budou vnímat jinak než já. Piv vypijí míň nebo prostě přestanou do hospody chodit úplně a budou si kupovat lahváče domů,“ míní Jaroslav.

Podobně to vidí Petr, který v pátek seděl u vedlejšího stolu. „Jestli to zdraží, tak si raději koupím pár plechovek a s kámoši posedíme doma,“ řekl rozhodně. V této restauraci zaplatí hosté za půllitr plzně 55 korun a za Radegast 44 korun.

S příchodem podzimu velká většina pivovarů zvedla ceny z důvodu narůstajících nákladů při výrobě piva. V lednu na zdražení nejspíše naváže zvýšení DPH na čepované pivo, které se v parlamentu snaží prosadit vláda. Podle zástupců pivovarů nelze očekávat, že by růst DPH dokázaly utáhnout hospody ze svých marží, takže patrně znovu stoupnou ceny i pro zákazníky.

Majitelé hospůdek a restaurací si uvědomují, že jim nastávají těžké časy. „Od začátku října máme půllitr piva o dvě koruny dražší. O kolik se zvedne cena v lednu, v tuto chvíli ještě neřeknu,“ uvedl provozovatel třinecké Hospody U Švejka Fryderyk Kornuta. Podle něj to budou mít určitě náročnější hospody nižších cenových tříd. „Jisté je, že lidí bude chodit méně anebo si dají o jedno dvě pivka míň. Tržby každopádně klesnou všem,“ je přesvědčený Kornuta.

První rána pro hostinské podle jeho slov přišla v době covidu. Podniky byly zavřené a pivaři si zvykli pospolu popíjet v garážích. Když opatření skončila, garážová kultura mnohde zůstala. „Neprozradím, o kolik nám klesly tržby s porovnání s předcovidovou dobou, ale mnozí hosté se nevrátili. Vlastně ten odliv nastal už v době, kdy začal platit zákaz kouření a automatů. Od té doby to jde z kopce,“ vysvětluje provozovatel.

Na druhou stranu ale připomíná, že Česko je země s nejlepším a zároveň i nejlevnějším pivem. „Ano, stále je u nás v porovnání s ostatními pivařskými státy velice levné,“ řekl na závěr. U něj vyjde plzeň na 55 korun a Radegast o 11 korun méně.

Hospody zlepšují nabídku
Sport Bar v Jablunkově zdražil pivo o korunu. Plzeň stojí 50 korun, dvanáctka Radegast 39 korun a desítka Kozel 33 korun. „Zdražili jsme pouze o tu nezbytně nutnou částku. Myslím si, že do počtu hostů se to zatím nijak nepromítne a nebude na něj mít vliv ani případné další zdražení. Hospoda funguje 22 let a chodí do ní pořád ti stejní lidé,“ tvrdí servírka.

Jedním z nich je Robert z Jablunkova. Dle jeho odhadů Sport Bar navštěvují asi tři desítky stálých návštěvníků. Pěnivý mok si dopřávají při sledování sportovních přenosů.

„Scházíme se vesměs pravidelně, pořád ti stejní, štamgastů neubývá. Naše hospůdka je ve venkovském stylu, občas se někdo staví cestou do nedalekého Rokáče. V létě se zastaví cyklisté, na zahrádku přijdou maminky s dětmi. Sport Baru se docela dařilo i za covidu, kdy fungovalo pouze výdejní okénko anebo posezení na zahrádce,“ vzpomíná pan Robert.

Domnívá se, že Sport Bar o své stálé hosty nepřijde ani po dalším navýšení ceny piva. Mě osobně se to příliš nedotkne, ale určitě se najdou lidé, kteří třeba začnou chodit na pivo například jen dvakrát týdně,“ odhaduje.

Plzeň za 57 korun, Radegast dvanáctka za 45 a desítka za 41. Takové jsou aktuální ceny v hostinci Harcoff v Návsí. „Pivovar zdražil pivo o korunu, stoupají nám náklady, takže jsme zvedli cenu piva o dvě koruny,“ informuje provozní Lukáš Bulíček.

Hostinec na okraji Návsí patří mezi podniky, které se poměrně úspěšně vypořádaly s covidovým obdobím. „Někteří dřívější hosté se už k nám nevrátili, ale vystřídali je noví. Chybí nám asi tak pět až deset procent k tomu, abychom tržby dostali na úroveň před covidem,“ odhaduje Bulíček.

Pro zajímavost v roce 2017 půllitr plzně tady stál 37 korun. „Lidí, kteří k nám chodí na pivo, je méně. Pivařů ubývá, nahrazují je ale zákazníci, kteří k nám chodí na obědy a na večeře. Přisuzuji to především tomu, že se více orientujeme na gastronomii. Pivo máme spíše jako doplněk k jídlu a nestavíme na něm koncept hospody. Přijíždějí hosté z Třince, Frýdku-Místku a dalších měst, ale také ze Slovenska a Polska. Pořádáme různé společenské akce, víkendová menu, takže rostoucí ceny piva nás existenčně neohrozí,“ tvrdí Lukáš Bulíček.

Další zprávy z regionu