Příhraniční cestovky čelí těžké konkurenci

Lidé z příhraničí využívají ve velké míře služeb cestovních kanceláří (CK) sousedních států. Jedná se o hranice s Polskem i Německem. Svou roli hraje nejen bohatá nabídka zahraničních kanceláří, ale také nižší cena.

Písku na mořské pláži si děti užijí dosyta. Ilustrační foto: AdobeStock

České cestovní kanceláře doufají ve změnu, která souvisí s přibývajícím počtem odletů z Ostravy.

Milan z Třince se dlouho nemohl rozhodnout, kde a kdy vyrazí k moři. Letos nechával vše na poslední chvíli. „Pořád jsem si nemohl vybrat. Jeden známý mi poradil polskou cestovku,“ rozpovídal se Milan, který byl z první návštěvy zaskočen.

„Zvažoval jsem Bulharsko, kde to mám rád. Když jsem viděl cenu, oproti naší cestovce o třetinu nižší, ptal jsem se, zda nejde o omyl. Paní z cestovky mě ujistila, že vše je, jak má být, a já okamžitě vyřídil vše potřebné pro dovolenou,“ pokračoval Milan, který byl rovněž zvědavý, zda bude vše probíhat, jak bylo avizováno.

„Mám na mysli odletový servis a vše slíbené přímo na místě. Obavy byly zbytečné. Nemám jedinou výhradu. Vše proběhlo tak, jak mělo, nenašel jsem na dovolené jedinou kaňku. Pro příští rok už vím, se kterou cestovní kanceláří se vydám k moři,“ usmál se Milan.

Zájem o dovolené z Polska podtrhují i statistiky. Mezinárodní letiště Katowice-Pyrzowice má rekordní sezonu. V červenci 2023 obsloužilo více než 750 tisíc cestujících. „Minulý měsíc byl pro naše letiště nejúspěšnějším červencem v naší historii. Za prvních sedm měsíců tohoto roku jsme odbavili celkem tři miliony cestujících. Tuto hranici jsme pokořili 31. července, což je nejdříve v naší historii,“ uvedlo na začátku srpna tiskové oddělení letiště.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu