Prioritou Bukovce je požární zbrojnice

Zahájení výstavby nové hasičské zbrojnice v sousedství areálu Kempaland a zvelebení prostranství v centru obce, to jsou hlavní investiční záměry, které si pro letošní rok vytýčili v Bukovci.

Bukovec bude mít novou požární zbrojnici. Foto: ba

Prioritou pro obec je stavba nové požární zbrojnice v lokalitě Kempa. Obecní pokladně ulehčí státní dotace v hodnotě čtyři miliony korun a příspěvek z Moravskoslezského kraje ve výši 2,25 milionu korun.

„Schválili jsme plné znění zakázky, abychom mohli vybrat zhotovitele, který ještě letos začne stavět,“ informovala starostka Bukovce Monika Czepczorová.

Novou požární zbrojnici by Bukovečtí rádi slavnostně otevřeli už v příštím roce u příležitosti stého výročí založení sboru dobrovolných hasičů v obci.

Letos by měly proběhnout zvelebovací práce v centru obce. „Upravíme plochu kolem Domu PZKO, čekají nás dokončovací práce u české základní školy a rádi bychom zvelebili prostranství mezi obecním úřadem a obchodem,“ vylíčila starostka.

Nový vzhled v budoucnu dostane rovněž prostranství v lokalitě Pod Lipou. Vzniknou tam parkovací místa, přístřešek na kontejnery či odpočívka pro turisty. „V rámci nové územně plánovací dokumentace tam své místo najde také čistírna odpadních vod pro tuto lokalitu,“ předeslala Czepczorová a zdůraznila, že projektová dokumentace se blíží do finální fáze. Náklady na realizaci by obci mohla pomoct pokrýt dotace na úpravu veřejných prostranství.

Posledním důležitým úkolem je příprava na rozsáhlou modernizaci základní školy s polským jazykem vyučovacím. „Intenzivně pracujeme na přípravě projektové dokumentace, abychom mohli zažádat o dotaci. Pokud uspějeme, napřesrok bychom se mohli pustit do práce,“ uzavřela Monika Czepczorová.

Další zprávy z regionu