Příprava stavby kostela vrcholí

Téměř dva roky trvají přípravy na výstavbu gutského kostela. Nicméně přípravná fáze se nyní už blíží do finiše, čeká se na poslední razítko. Hrubá stavba by měla být hotova do konce letošního roku.

Místo pro stavbu nového kostela farář posvětil 23. června. Foto: mr

Ještě před dvěma roky stál v Gutech dřevěný kostel Božího těla z 16. století. V noci z 1. na 2. srpna 2017 jej zapálili tři mladí žháři. Uběhly téměř dva roky a stále se nestaví. „Stavební povolení máme pomalu na stole, materiál, tedy dřevo, je připraveno. Nejprve postavíme základy, ty se pak nechají takzvaně sednout a na konci prázdnin se začne se stavbou samotného kostela. Na konci tohoto roku by měla být hotova hrubá stavba,“ doufá farář Kazimierz Płachta.

Sám začíná ale být netrpělivý a má obavy, aby se vše skutečně stihlo. „Pořád se na něco čeká. Myslel jsem, že práce začnou už kolem 10. července. A vidíte, stále nic,“ posteskl si farář, který 23. června posvětil půdu, na které kostel vyroste.

Architekt a projektant Antonín Závada st. upřesnil, že dřevo na stavbu kostela je připravené a dobře vysušené. „Někde jsem slyšel, že se kostel postaví jinde a jenom se sem převeze. Takový postup by ale nebyl vůbec možný. Dřevo se přiveze do Gutů a kostel bude celý vznikat na tomto místě,“ vysvětloval projektant.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu