Přišli o obchod, obec hledá provozovatele

Nepříjemnost postihla počátkem srpna občany Písečné. Společnost provozující v obci jediný obchod s potravinami a smíšeným zbožím zkrachovala. Vedení obce se snaží najít společnou řeč s majitelem budovy a hledá řešení, jak prodejnu znovu uvést do provozu.

Obchod v Písečné je prozatím zavřený. Foto: ba

Společnost Rosa market, provozující prodejny se smíšeným zbožím Enapo, zkrachovala. Sama na sebe podala insolvenční návrh a svůj úpadek hodlá řešit reorganizací. K bankrotu ji dovedly dopady covidové pandemie, nárůst cen energií, mzdových nákladů nebo snížení spotřebitelské poptávky.

Prodejny Enapo fungovaly například v Návsí i v nedaleké Písečné. Občané prvně jmenované obce o obchod nepřijdou. „Prodejnu převezme provozovatel sousedního bufetu Esmeralda. Jakmile vyřeší všechny záležitosti s dodavateli, znovu ji otevře,“ řekl starosta Návsí Marian Waszut.

O budoucnosti prodejny s potravinami a smíšeným zbožím v centru Písečné, která byla jediným obchodem v obci, se zatím jedná. Momentálně je uzavřená.

„Do obchodu je to od nás sotva kilometr. Nyní je zavřený. Kdo má auto, vyrazí na nákup do Jablunkova. Starší lidé to teď mají složitější. Uvítali bychom, kdyby se povedlo prodejnu znovu otevřít,“ řekla žena z lokality Závrší.

„Do obchodu jsme to měli kousek. Každý den jsme si mohli domů přinést čerstvé pečivo nebo nakrájený salám. Mladí lidé to mají snazší, zajedou si nakoupit do Jablunkova. Pro mě, která se navíc starám o maminku, je to nyní těžší. Rozhodně méně by mi vadilo, kdyby zavřeli hospodu,“ řekla místní žena, která bydlí v sousedství bývalé prodejny.

„Přestože řada našich občanů jezdí na větší nákupy do Jablunkova nebo do sousedního Polska, naší snahou je prodejnu zachránit. Nakupovali v ní zejména starší občané. Především pro naše seniory je prodejna v obci důležitá, neboť někteří musí ráno jet pro pečivo autobusem. Obchod do určité míry zásoboval také školní kuchyň. Od 5. srpna je prodejna uzavřena a nyní už i vystěhovaná. Jednáme s majitelem budovy, který hledá nového nájemce, jenž by obchod provozoval. Variant se nabízí více. Pokusíme se společně najít řešení, které bude přijatelné jak pro majitele objektu, tak pro obec a její občany,“ zdůraznil starosta Písečné David Ćmiel.

Další zprávy z regionu