Příspěvkové organizace města nespí, bojují proti koronaviru

Zdánlivě zavřely brány a mohlo by vypadat, že se v nich nic neděje. Opak je pravdou, v příspěvkových organizacích města Třince se pilně pracuje, i když trochu jinak než obvykle.

Pracovník kina Kosmos rozdává lidem ochranné roušky. Foto: kino Kosmos

Příspěvkové organizace města, jako je Knihovna Třinec, STaRS, Centrum sociální pomoci, Dům dětí a mládeže, kino Kosmos i školy a mateřinky, mají sice v současném nouzovém stavu zavřené dveře, ale jejich pracovníci nelení a aktivně pomáhají potřebným.

„Pod rukama šikovných švadlenek přibývají každý den bavlněné roušky, které putují do nemocnic, domovů pro seniory a všude tam, kde je potřeba. Pracovníci příspěvkových organizací jich už ušili přes dva tisíce kusů a neúnavně pokračují v jejich výrobě dál. Příspěvkovky se spolu s magistrátem aktivně zapojily i do distribuce ústenek potřebným,“ uvedla tisková mluvčí třineckého magistrátu Šárka Szlaurová.

Navíc se pracovníci Domu dětí a mládeže (DDM) iniciativně pustili do 3D tisku objímek a kompletování ochranných štítů pro zdravotníky. K dnešnímu dni už jich putovalo do nemocnic na Podlesí a na Sosně tři sta a další dvě stovky štítů už používají třinečtí praktiční lékaři včetně pediatrů, zubaři a další ordinace. V pondělí 30. března předali pracovníci DDM dalších třicet štítů také do pobytových zařízení pro seniory Domov Sosna a Pohoda. Dále bude DDM reagovat na poptávku.

„Vážím si toho, že v příspěvkových organizacích města pracují tak šikovní lidé, kteří dokážou být v pravý čas na pravém místě. To je to, co teď potřebujeme nejvíc,“ je přesvědčená primátorka Třince Věra Palkovská.

Nyní už Dům dětí a mládeže tiskne na osmi 3D tiskárnách najednou. „Zprovozněno je všech šest našich, jednu tiskárnu zapůjčila také Knihovna Třinec a jednu ZŠ Zátopkových. Poděkování patří obsluze 3D tiskáren – Milanu Samkovi, vedoucímu kroužku 3D tisku v DDM Jirkovi Kohutkovi, pedagogovi ZŠ Zátopkových Jiřímu Heczkovi, Danielu Kubiszovi a Ondřeji Vaňkovi, který tiskne z domova. Poděkování patří i reklamní agentuře, která nám dodává na míru plexi, pomohli i další kamarádi a zaměstnanci DDM,“ dodal ředitel DDM Zdeněk Walach.

Další zprávy z regionu