Přivezou vědecké perly

Jak funguje čočkostroj přibližující vynález Otto Wichterleho anebo jak se jede v Tatrovce na vodíkový pohon? To zjistí návštěvníci 3. ročníku Invent Areny, která v Třinci proběhne 13. a 14. června. Organizátoři chystají bohatý doprovodný program pro všechny generace.

Jak fungují vodíkové palivové články bude prezentovat Tatra Force e-Drive, který se poprvé ukázal veřejnosti v říjnu 2023. Foto: TT

Podle pořadatelů to bude svátek plný inovací, vynálezů a technických trendů, ale i místo diskuzí s experty. Invent Arena se zaměří nejen na vystavovatele a experty z oboru, ale i na širokou veřejnost, která si bude moci vědu „osahat“.

Čočkostroj Wichterleho
Jedním z exponátů vystavovaných v rámci doprovodného programu bude čočkostroj zapůjčený z Národního technického muzea.
„Repliku funkčního modelu čočkostroje Otty Wichterleho, který přibližuje způsob výroby měkkých kontaktních čoček, najdou návštěvníci ve stánku Úřadu průmyslového vlastnictví. Autorem modelu ze stavebnice Merkur je sběratel Jiří Mládek,“ přibližuje Jiří Cupek z České hutnické společnosti.

Vodíkový pohon Tatry
Pod střechou Werk Areny nebudou chybět ani vodíková autíčka, které s sebou přiveze Společnost Horizon Educational zaměřující se na vzdělávací akce pro žáky a učitele po celém světě. Jak ovládat tato speciální autíčka si budou moci vyzkoušet velcí i malí návštěvníci.

Jak fungují vodíkové palivové články bude prezentovat také vůz Tatra Force e-Drive, který se poprvé ukázal veřejnosti v říjnu loňského roku. Jedná se o vozidlo na podvozku Tatra Force třetí generace s pohonným systémem využívajícím vodíkové palivové články. Vývoj vozidla probíhá v rámci pětičlenného konsorcia, vedeného společností ÚJV Řež. Dalšími partnery projektu jsou automobilka Tatra Trucks, firma Devinn, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Centrum.

„Tatra je napříč svou historií nositelem pokroku a inovací. Nejinak je tomu i nyní. Kombinací tradičního prověřeného tatrováckého podvozku a vodíkového pohonu vzniká na nové platformě Force unikátní bezemisní řešení skýtající široké možnosti konfigurací a využití. Tento prototyp je první vlaštovkou blízké budoucnosti,“ řekl k premiéře vodíkového vozu Tatra Radim Matera z vedení Promet Group, který je zodpovědný za inovační projekty.

Bohatý doprovodný program
V doprovodném programu Invent Areny nebudou chybět ani zástupci Svazu slovenských vědeckotechnických společností, kteří přijedou se zařízením pro simultánní svařování. Na místě budou také zástupci VŠB TUO, třinecká knihovna ve spolupráci s Černou kostkou z Ostravy, pracovníci Integrovaného záchranného systému a mnoho dalších.

Další zprávy z regionu