Problematický úsek u Hnojníku vyřeší až obchvat

Rychle jedoucí auta a chodci přecházející vozovku v místech, kde chybí přechod. Taková je každodenní situace na silnici mezi Hnojníkem a Stříteží.

Silnice před Hnojníkem. Z obou stran jsou autobusové zastávky, chodník chybí a doprava je frekventovaná. Foto: mr

V místech, kde je na dohled cedule Hnojník, jsou naproti sobě dvě autobusové zastávky. Tamní firma má v těchto místech také vchod pro zaměstnance. „Takže tam lidé často přechází silnici. Bohužel tudy řidiči jezdí hodně rychle a já se obávám, že dříve nebo později se stane nehoda,“ řekl starosta Hnojníku Miroslav Molin.

V nedaleké Ropici měli lidé podobný problém. Mezi Stříteží a Ropicí byl úsek, kde také řidiči překračovali rychlost. Obyvatelé sepsali petici a zhruba po roce se jim podařilo posunout cedule označující začátek obce o kus blíž ke Stříteži. Doprava se tam viditelně zklidnila. Podobně by to chtěli i starosta Hnojníku. „Jednal už jsem o této situaci s policií. Snížení rychlosti v tom úseku odmítli, protože by podle ní neměla smysl. A posunout dále okraj obce prý také nejde,“ zachmuřil se starosta. Dodal, že až se stane nějaká nehoda, začnou úřady možná jednat. „Daleko raději bych samozřejmě byl, aby se jednalo dříve,“ dodal Molin.

Policejní mluvčí Eva Michalíková potvrdila, že dopravní inspektorát Třinec vydal už začátkem roku stanovisko k návrhu místní úpravy provozu na pozemních komunikací, ve kterém nesouhlasí se změnou svislého dopravního značení dle předloženého návrhu. „Policie je samozřejmě pro jakákoli opatření, která zvyšují bezpečnost provozu na silnicích. Ne však pro neopodstatněná, která naopak svou nadbytečností můžou mít negativní vliv na vnímání dopravního značení všemi účastníky silničního provozu,“ uvedla mluvčí.

Eva Michalíková zdůraznila, že v daném stanovisku bylo mimo jiné zmíněno doporučení, které by mohlo zvýšit bezpečnosti pěších účastníků silničního provozu v místě. „Konkrétně máme na mysli vybudování chodníků s určeným bezpečnostním odstupem od komunikace,“ nastínila Michalíková.

Úsek silnice první třídy číslo I/68 je a bude do ukončení prodloužení úseku silnice první třidy I/11 Nebory – Třanovice velice frekventovaný. „Proto policisté z DI Třinec a obvodního oddělení Hnojník provádí v daných lokalitách zvýšený dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu s cílem vynutit dodržování pravidel silničního provozu zejména tranzitujícími řidiči,“ dodala mluvčí.

Starosta Miroslav Molin na její slova zareagoval, že bohužel vybudování chodníku v dané lokalitě by bylo velice problematické. „Silnice patří Ředitelství silnic a dálnic a pozemky nejsou obecní.  Muselo by vybudovat zálivy pro autobus i s navazujícím chodníkem, ale to v tuto chvíli nepředpokládáme,“ podotkl starosta. I kdyby se obec do akce pustila, nemá šanci získat dotace a musela by stavět z vlastních zdrojů. „Takže v tuto chvíli skutečně nezbývá než čekat, až bude vybudován obchvat. A doufat, že k žádné nehodě nedojde,“ dodal starosta.

Další zprávy z regionu