Proč pomáhat? BoSmePartyja

Nedostatek personálu v sociálních zařízeních pomáhají řešit dobrovolníci. Jsou to lidé, kteří neváhají přiložit ruku k dílu ve svém volném čase. Do party dobrodinců se může zapojit každý.

Ilustrační foto: MSK

Projekt Moravskoslezského kraje #BoSmePartyja chce posílit dobrovolnictví v regionu. Na výzvu hejtmana kraje Ivo Vondráka a dalších zástupců partnerů projektu se již přihlásilo několik stovek lidí ochotných nezištně pomáhat. „V terénu“ jich je už téměř dvě stě, další se stále mohou hlásit.

„Hledáme nové dobrovolníky, kteří pomohou řešit aktuální nedostatek personálu v sociálních službách. Hledáme lidi, kteří budou podle svých možností k dispozici kupříkladu půl dne jednou za jeden nebo dva týdny, zdůraznil hejtman.

Dobrovolníci pomáhají v průměru dvakrát týdně, a to dvě až čtyři hodiny. Kromě nutného proškolení musí také absolvovat PCR test na přítomnost koronaviru. Testování mají dobrovolníci bezplatné.

„Většina dobrovolníků dochází do sociálních služeb. Tam pomáhají pečovat o klienty, ať už se jedná o pomoc při stravování, technickou podporu, dezinfekci prostorů, aktivizaci klientů nebo jejich doprovod k lékaři,“ poukázala vedoucí ostravského Dobrovolnického centra ADRA Dagmar Hoferková.

Nesmírně důležitá je podle ní samotná přítomnost dobrovolníka, který je ochotný si s klienty zařízení jen tak na chvíli sednout, popovídat si nebo jim něco přečíst. „Za seniory už dlouhou dobu nesmějí do domovů docházet na návštěvy jejich blízcí. Zaměstnanci zařízení mají v těchto dnech opravdu hodně práce, a tak je pozornost dobrovolníků a ochota naslouchat opravdu k nezaplacení. Má vliv na psychický a často i na fyzický stav klientů,“ upozornila Hoferková.

„Více než dvě třetiny dobrovolníků tvoří ženy, nejochotnější jsou lidé mezi 30 až 50 lety. Jsem ovšem rád, že je mezi dobrovolníky řada mladých lidí,“ chválil Ivo Vondrák.

Jedním z dobrovolníků a tím pádem členem týmu #BoSmePartyja je například 18letá studentka Pavlína Střelková. „S kamarádkou chodíme minimálně jednou do týdne do Domova Sluníčko v Ostravě. Jsme přímo na covidové jednotce, kde třeba pomáháme podávat jídlo nebo pití a jsme po ruce zaměstnancům domova. Vidím, jak nebezpečný může covid pro seniory být,“ řekla dobrovolnice Pavlína Střelková.

Dobrovolnictví je jeden ze zásadních ukazatelů vyspělosti lidské společnosti. „Projekt #BoSmePartyja má krásně našlápnuto, takže uvítáme, když se nám budou hlásit další a další ochotní lidé,“ obrátil se na širokou veřejnost hejtman.

Věří sice, že brzy skončí to náročné období, které nás všechny už opravdu unavuje, ale podle něj by bylo skvělé, kdyby fenomén dobrovolnictví a ochoty pomáhat neutichl. „Byl bych rád, kdyby projekt #BoSmePartyja pokračoval i v době, kdy nad tím nehezkým virem zvítězíme,“ uzavřel hejtman Ivo Vondrák a vyzval, aby se případní další zájemci o dobrovolnictví přihlásili na mailové adrese spolu2@msk.cz.

Další zprávy z regionu