Procházka Třincem před 90 lety? Stačí jít do muzea

Jak vypadala hutnická metropole před 90 lety? Změnily se ulice a domy? Na tyto otázky odpovídá nevšední výstava, která je k vidění v Muzeu Třineckých železáren a města Třince.

Procházku do minulosti mohou lidé podniknout v Muzeu Třineckých železáren a města Třince. Foto: mr

Procházka Třincem před 90 lety a dnes, tak se jmenuje expozice, která návštěvníky přímo vtáhne do minulosti. Pamětníkům připomene, jak kdysi vypadalo hutnické město, mladým zase ukáže, jak se během těch let změnilo.

„Výstava nabízí několik okamžiků, které nás zavedou zpět do míst a časů města Třince. Tento návrat nám umožní staré fotografie, jež jsou často jediným svědectvím minulých dob,“ přitakala vedoucí muzea Eva Zamarská. Pokračovala, že historický snímek zachovává vysokou dokumentační i uměleckou hodnotu. Stává se jedinečným pokladem své doby, uchovává pravdivý obraz města a života lidí.

„Pomyslnou procházku z minulosti do současnosti nám zachytil svým objektivem místní fotograf Marek Džupin. Snažil se podle dobového snímku podchytit nejvěrnější záběr dnešních míst města Třince. Expozice je doplněna historickými dokumenty a exponáty z vlastních sbírek,“ doplnila.

Lidé, kteří se do muzea přišli podívat, tak často vidí pohledy, na jaké byli zvyklí ve svém mládí. „Podívejte se, tady je výstavba kina Kosmos. A tady jde zase vidět, jaké to bylo, když ještě nestála Werk Arena,“ ukazovala například učitelka dětem, které na výstavu hromadně dorazily.

Na procházku starým Třincem se lidé mohou vydat až do 18. listopadu.

Další zprávy z regionu