Prodej kaprů vrcholí, kádě jsou plné

Rozsvícený stromeček, ryba a bramborový salát patří neodmyslitelně k Vánocům. Na tradičních místech v regionu tento týden naplno odstartoval prodej ryb. Podle prodejců se ceny zvedly v průměru o 15 procent, zákazníky to od nákupů neodrazuje. Na odbyt jdou nejlépe tříkiloví kapři.

Kapři v kádích se líbí hlavně dětem. Foto: mr

V centru Třince pod náměstím Svobody u kádí stojí teple oblečený prodejce. V pondělí ještě neměl moc práce. Jen občas někdo nakoupil, jinak se lidé spíše přišli podívat, ukázat ryby dětem nebo se jen přesvědčit, že ryb je dost. „Někdo i okomentuje cenu, prý je vyšší, ale já loni kapry neprodával, takže toto nezhodnotím. Myslím si ale, že cena nebude úplně to nejdůležitější. Kdo kapra jí, ten si ho určitě pořídí i letos,“ je přesvědčený prodejce Jan.

Jeho slova potvrdil i manželský pár, který postával kousek opodál a zvažoval, kdy kapra koupí. „Je to dražší, stejně jako třeba majonéza. Šetříme, ale kapra si prostě koupit musíme, bez něj by to nebyly Vánoce,“ přemýšlela starší paní. A manžel ji doplnil: „Jen si třeba koupíme rybu do dvou a půl kila. To jsme dříve neřešili a brali klidně i čtyřkilové macky. Rozhodně si ho necháme zabít, nechceme, aby se trápil doma ve vaně.“

Tradičním místem pro prodej ryb jsou Oldřichovice. „Museli jsme navýšit cenu kaprů o patnáct procent. Ale jako by se nestalo, zájem je zhruba stejný jako loni,“ podotkl prodejce Zbyšek Pustowka. Pokračoval, že největší zájem ze stran zákazníků byl tradičně o dravce. Jako první z nabídky zmizely štiky, pak amuři. „Lidé začali chodit už v půlce listopadu, teď už máme jen kapry a pstruhy,“ doplnil Pustowka. Kapry má letos za 105 korun za kilogram.

V Českém Těšíně se prodej kaprů pořádně rozjede dnešním dnem, ač si v úterý lidé mohli kapříka zakoupit například u Tesca. K tradičním prodejním místům ryb ve městě patří Hobby prodejna poblíž náměstí. „Budeme prodávat pouze kapry a začínáme ve středu ráno. Pokud budeme mít dost zásob, lidé si u nás budou moci zakoupit kapříka i 23. prosince,“ sdělili z prodejny s tím, že ohledně ceny ještě nejsou zcela rozhodnuti: „Uvidíme ve středu ráno, za kolik budeme kapry prodávat.“

Ve městě na hranici patří k prodejním místům kaprů rovněž parkoviště u Kauflandu nebo u Tesca. Ovšem hodně lidí jezdí pro rybu do sousední Chotěbuzi, kde je Rybí dům. Tam si zájemci mohou koupit nejen kapra, ale v nabídce jsou i další druhy ryb.

Co se ceny kapra týče, u Tesca se pohybovala kolem 120 korun za kilogram. Záleželo na jakosti konkrétní ryby.

Podle Martina Nieslanika, který prodává ryby v Jablunkově-Žihle, mají kupující největší zájem o kapry a amury. „V posledních letech jde čím dál více na odbyt také pstruh lososovitý, kterého rodiče kupují pro své děti,“ řekl.

Do jeho rybárny putují ryby z Kardašové Řečice. K dostání jsou kapři lysci i šupinatí. Kapr do 2,5 kilogramu vyjde na 108 korun za kilogram, nad 2,5 kilogramu je o čtyři koruny dražší. „Zatímco dříve jsme mívali i desetikilogramové kousky, letos největší kapři váží zhruba šest kilogramů. Na odbyt jdou nejvíce ryby kolem tří kilogramů, i když někdo chce občas větší rybu a někdo naopak menší,“ pokračoval Martin Nieslanik. Dodal, že roste počet zákazníků, kteří si nechávají na místě rybu opracovat.

Další zprávy z regionu