Protest části lékařů v Nemocnici Třinec vyřešila nová dohoda

Část lékařů Nemocnice Třinec už nechtěla dále snášet zaběhnutý systém, kdy slouží i několik desítek hodin vkuse. Podali proto výpověď z ústavních pohotovostních služeb. 

V areálu nemocnice se dnes střílelo. Foto: mr

Podle slov lékařů hrozilo, že v Nemocnici Třinec dojde k omezení služeb. Řešení se ale nakonec našlo.

Obdobná situace panuje podle lékaře Petra Nádvorníka ve většině krajských nemocnic. „Hlavní problém je v tom, že lékařů je málo. Tím pádem jsme přetížení, často pracujeme desítky hodin v kuse a žijeme doslova od služby ke službě. Loni v květnu nám bylo přímo ministerstvem slíbeno desetiprocentní zvýšení platu a ani k tomu nedošlo. Lékařům před atestací přidali sedm procent, s atestací pak pouhé dvě procenta,“ uvedl porodník Petr Nádvorník, který je v nemocnici zároveň předsedou místního Lékařského odborového klubu (LOK). Jak také řekl, obdobně vláda slíbila plošné navýšení mezd zdravotním sestřičkám, které pracují ve směnném provozu. A ani ony nedostaly slíbenou částku.

Výpověď z pohotovostních služeb by znamenala, že by lékaři sloužili normální směny plus státem povolené přesčasy. Pak by šli domů. Na konci února ale došlo k dohodě. „Domluvili jsme se s našimi lékaři na vybírání náhradního volna po službách a oni ty výpovědi stáhli. Nemocnici nehrozí žádné omezování služeb. Problém není jen o penězích, ale právě o změně systému,“ uvedl ředitel nemocnice Zdeněk Matušek. Zdůraznil, že tato dohoda nemá nic společného s protestní akcí lékařů odborářů, jak by se mohlo zdát, a došlo by k ní i tak.

„V podstatě to nyní bude fungovat tak, že lékaři si budou moci čerpat náhradní volno a nebudou se přitom obávat, že přijdou o peníze za přesčasy. Zároveň nedojde k navýšení mzdových nákladů. Nový systém se bohužel nedá aplikovat plošně, ale na většině oddělení ano,“ upřesnil ekonomicko-personální náměstek nemocnice Radoslav Basel.

Více se o problému dočtete zítra v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu