Prváků letos přibylo, je jich více než loni

Na 400 žáků začalo zdárně nový školní rok na Střední odborné škole Třineckých železáren. Prváků dokonce nastoupilo více než minulý rok. Letos se mohou těšit na další vylepšení už tak nejmodernější odborné školy v regionu.

Studenti se na společném pobytu lépe poznají. Foto: škola

„Po dvou letech, kdy byla výuka kvůli koronaviru distanční, doufáme, že tento rok už bude zase normální a my se budeme s žáky potkávat tváří v tvář ve třídách i na chodbách,“ přeje si ředitel Střední odborné školy Třineckých železáren Aleš Adamus.

Zatímco žáci druhých, třetích a čtvrtých ročníků minulý týden už pilně studovali, na prváky čekal tradiční motivační workshop, který se každoročně odehrává na chatě Hluchová v Nýdku. „Jsou tam týden a navzájem se po-znávají a takzvaně tmelí kolektiv. Vždy je s nimi třídní učitel, učitel odborného výcviku, výchovný poradce, metodik prevence a školní psycholog,“ poukázal ředitel s tím, že se na tomto pobytu postupně vystřídá na 130 prváků.

Zájem o tuto střední školu v tomto roce mírně stoupl. „Nejobsazenější jsou už dlouhodobě elektro obory, zde dokonce evidujeme i přetlak studentů. Naopak se nám zatím nedaří naplnit tříletý obor operátor skladování,“ nastínil Aleš Adamus.

Školu čekají investice
Střední odborná škola Třineckých železáren má nejmodernější vybavení v regionu. Navíc neustále investuje do dalšího vybavení. Aktivně se přitom zapojuje do operačního programu Evropské unie OKAP (Odborné kariérové a polytechnické vzdělávání), který podporuje technické vzdělávání. Díky financím, které poskytuje, čekají ještě tento rok školu dvě investiční akce.

Vznikne moderní digitální jazyková laboratoř Robotel s interaktivní tabulí, žáci se budou vzdělávat formou skupinové výuky a bude k dispozici moderní sowtvare. Odborná angličtina se bude vyučovat za účasti angličtináře a učitele odborného předmětu, navzájem se budou doplňovat a výuka bude daleko efektivnější,“ vysvětlil Aleš Adamus s tím, že učebna vyjde na dva miliony korun.

Dále ve škole díky evropským financím vznikne ze stejného projektu instalatérské centrum v hodnotě osmi milionů korun. „Žáci dostanou k dispozici nové a moderní vybavení. Dá se říct, že techniku bez ohledu na OKAP neustále obměňujeme a modernizujeme, abychom drželi krok s moderními trendy a byli tak školou odpovídající trendům 21. století,“ zdůraznil ředitel.

Díky projektu OKAP žáky čekají i různé zážitkové programy. Zdarma se například vypraví na Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, pojedou do vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách nebo navštíví velké podniky v kraji, jako je například automobilka Hyundai. „V minulosti jsme si díky tomuto projektu vybavili šest učeben, například pro logistiku, IT nebo robotiku,“ pochvaluje si ředitel. Věří, že právě moderní vybavení a kvalitní kantoři dokážou na tuto školu přilákat další zájemce.

Další zprávy z regionu