Przybylovo angažmá se zrodilo u piva

To si tak jednoho krásného dne vyrazíte s kamarády do hospody a oni vás u pivka navrtají do něčeho, co se nakonec stane vaším zaměstnáním. Přesně tohle se před sedmi lety přihodilo herci Těšínského divadla Tomaszowi Władysławovi Przybylovi.

Tomasz Władysław Przybyla. Foto: ba

Třebaže Tomasz Władysław Przybyla je původem z Cieszyna, téměř celý život prožil v Českém Těšíně. Na Janáčkově konzervatoři v Ostravě vystudoval hru na saxofon.

„Šlo mi to velice dobře, vždy jsem zahrál vše, co bylo potřeba, aniž bych musel nějak pečlivě cvičit. Saxofon mám rád. Obdivoval jsem těšínské jazzmanny, ale nikdy jsem se nedostal na jejich úroveň. Napsal jsem absolventskou práci na téma jazzu v Českém Těšíně. Během studia jsem si však uvědomil, že mě baví více zpívat než hrát,” přiznal Tomasz Władysław Przybyla.

Nestal se hudebníkem ani zpěvákem, ale hercem. „Jednou jsem se setkal s kluky českotěšínské taneční skupiny Externo, která pravidelně hostovala ve většině představení České scény Těšínského divadla. Bylo to v hospodě u piva. Doslechli se, že studuji na konzervatoři, a tak mi řekli, že jim schází lidé, kteří by s nimi v divadle tančili. Navrhli mi, ať to s nimi zkusím. V hospodě jsem jim nasliboval hory doly. Druhého dne někdo zvoní na zvonek u dveří – Tomek, slíbil jsi to, tak pojď s námi. A tak jsem šel,” ohlédl se herec za svými prvními kroky na prknech, co znamenají svět.

Další zprávy z regionu