Půlnoční mše u ohořelého kříže v Gutech bude naposledy

V místě vyhořelého kostelíka v Gutech je jen spáleniště a osamělý kříž, nicméně lidé se tam scházejí na mších. Stane se tak i na Štědrý večer.

Mše pod širým nebem jsou v Gutech pravidelné. Za rok už bude možná všechno jinak. Foto: Robert Mročka

Letošní půlnoční však bude na spáleništi pravděpodobně naposledy. Je naděje, že za rok tam už bude stát hrubá stavba nového kostela. Stavební materiál je totiž nachystán a už se jen čeká na jaro a příznivé počasí, kdy na místo dorazí stavbaři a práce započnou. Veřejná sbírka však pokračuje i nadále.

Zatím tam jen fouká vítr a občas s tichou vzpomínkou přichází poutníci. Už na jaře ale místo ožije stavebními pracemi a kostelík v Gutech bude pomalu, ale jistě vyrůstat z popela. „Máme informaci, že stavební materiál je zakoupen a připraven. Biskupství také vybralo zhotovitele stavby. V zimních měsících se ještě bude řešit projektová dokumentace a na jaře by se skutečně mělo začít stavět,“ řekla primátorka Třince Věra Palkovská. O kostelíku hovořila na zasedání zastupitelů v souvislosti s darem města pro tamní farnost. „Tento dar spočívá ve vykácení stromů na pohřebišti. Farnost nás požádala o pomoc, protože na tyto práce jí chybí prostředky,“ vysvětloval náměstek primátorky Ivo Kaleta. A protože pro návrh zvedlo ruku 29 zastupitelů, byl dar schválen.

Primátorka Palkovská také zrekapitulovala dosavadní veřejnou sbírku na obnovu kostelíku. Jak řekla, peníze se použijí na vnitřní vybavení sakrální stavby. „Končí až na podzim příštího roku, takže interiér se bude vybavovat až poté. Na jaře roku 2020 bychom mohli poprvé vstoupit do zbrusu nového a vybaveného kostela v Gutech. Osobně se na to nemírně těším,“ doplnila primátorka. Lidé zatím věnovali do sbírky přes 3,7 mil. korun. Peníze ale mohou darovat i nadále, a to až do podzimu příštího roku.

Dřevěný kostel zapálili tři mladí žháři v noci na 2. srpna v roce 2017. Na jeho místě má vyrůst replika stavby. Tiskový mluvčí Diecéze ostravsko-opavské Pavel Siuda upřesnil, jaký je nastávající postup farnosti. „Projektovou dokumentaci bychom měli mít hotovou někdy kolem ledna a února. Stavební povolení chceme mít do konce dubna s tím, že práce mají začít na jaře. Hrubá stavba by pak měla být na světě na podzim příštího roku,“ doufá Pavel Siuda.

Více si o kostelíku i chystaných mších můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu