Pyrotechnika může zranit, když se s ní špatně nakládá

I kdy je letos situace kvůli pandemii koronaviru jiná než v minulých letech, určitě mnoho lidí neopomene hrátky s pyrotechnikou. Polici však varuje – při neopatrné manipulaci hrozí lidem vážná zranění.

Ilustrační foto: archiv th

Kalendář nezadržitelně odpočítává poslední dny roku. Vzhledem k epidemiologické situaci a za dodržení souvisejících nařízení a opatření budou oslavy bezesporu jiné. „Stále však platí, že by měly být bezpečné. Řeč je také o užívání zábavní pyrotechniky a například i o požívání alkoholu,“ varuje policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Jaká jsou tedy základní doporučení pro spojení Silvestr a pyrotechnika? „Vyvarujte se výroby zábavní pyrotechniky doma podle, v uvozovkách zaručených, návodů od kamarádů nebo jednoduchého postupu dohledaného na internetu či sociálních sítích. Nerozebírejte a nepouštějte se ani do úpravy již zakoupené pyrotechniky – namísto zvýšení efektu se výrobek může stát předmětem, který při použití, nebo již při samotné manipulaci s ním, ohrozí zdraví vaše a možná i dalších osob,“ pokračovala mluvčí.

Pyrotechnické výrobky jsou rozděleny do čtyř kategorií. Každá z kategorií je určena pro osoby od určitého věku nebo jen osoby oprávněné. Výrobce musí na schválený pyrotechnický výrobek umístit označení CE a současně, každý výrobek musí být opatřen návodem v češtině. Důležité je rovněž datum použitelnosti a nepoškozený obal, nebo samotný výrobek nacházející se uvnitř.

„Před použitím pyrotechniky si důkladně pročtěte návod a při následném používání ho dodržujte. Pyrotechniku užívejte jen k účelu, ke kterému je vyrobena,“ řekla také Soňa Štětínská.

Pyrotechnika vůbec nepatří do rukou dětem, tedy samozřejmě nejen při manipulaci s ní, ale také před jejím použitím. Pokud jsou již u používání pyrotechniky děti přítomny, je potřeba zajistit jejich bezpečnost a nezapomenout je poučit například o tom, aby nesbíraly vybuchlé petardy. Uvedené platí nejen na Silvestra, ale po celý rok.

„Letošní rok je zcela jiný, než ty předchozí a platí to i pro nadcházející silvestrovské oslavy. Věříme, že lidé budou zodpovědní a budou dodržovat platná opatření. Závěrem tedy zbývá vyřknout to nejdůležitější – popřát bezpečné oslavy přelomu roku a pohodový vstup do roku 2021,“ dodala.

Další zprávy z regionu