Řádění kůrovce odnesly i obecní cesty

Kůrovcová kalamita zpustošila nejen lesy, ale také silnice, které do nich vedou. Doplatily na zvýšenou těžbu dřeva a neunesly zátěž těžkých aut. Turisté i motoristé tak často naráží na zničené cesty a stezky, přes které se takřka nedá projet.

Na lesních cestách je často bláto a zbytky vytěžených stromů. Foto: mr

Cyklista Robert M. často vyráží do Beskyd na svém horském kole. I přesto, že preferuje lesní terény, poničené silnice mu vadí. „Nejde tak ani o to, že cesty jsou rozbité a plné kamenů a bláta, ale že třeba lesáci naskládají větve přímo na stezku, která se pak nedá projet. Já třeba mám lehké kolo, dám si ho na rameno a zátaras obejdu, hůř jsou ale na tom třeba lidé s elektrokoly. Ty jsou těžké a hůř se s nimi manipuluje,“ upozornil cyklista.

S dobrou zprávou přichází mluvčí Českých lesů Eva Jouklová. „Moravskoslezský kraj je téměř ve všech oblastech po kalamitě a na podzim budeme pokračovat v rozsáhlé obnově lesa. Kůrovcové dříví už zpracováváme jen lokálně, a to v lesích v okolí Rýmařova a Jablunkova,“ uvedla mluvčí a dodala: „Až skončí obnova lesů, podnik uvede do běžného stavu lesní infrastrukturu, na které jsou patrné stopy po těžké technice.“

„Opravit místní komunikace je zejména pro menší vesnice finančně velmi náročné. Proto ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo dotační program. Moravskoslezský kraj navíc vyčlenil peníze ze svého rozpočtu, aby obcím ulehčil a pomohl jim uhradit vlastní podíl na nákladech,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro dopravu Radek Podstawka.

První výzvu vyhlásilo ministerstvo loni 4. prosince a Moravskoslezský kraj vyčlenil ze svého rozpočtu celkem 14,2 milionu korun. „Přihlásilo se šest žadatelů a úspěšná byla jen obec Bystřice a město Odry,“ připomenula mluvčí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Druhou výzvu na řešení kůrovcové kalamity vyhlásilo ministerstvo letos 22. července s ukončením příjmu žádostí do 10. září. „Do pátku se na nás obrátilo deset žadatelů,“ upřesnila mluvčí.

Redakcí oslovené obce ale o dotační program z různých důvodů nemají zájem. Výjimkou je právě Bystřice, kde na nic nečekali a zúčastnili se již vloni první výzvy ministerstva pro místní rozvoj.

Více si můžete přečíst dnes v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu