Radnice bojují s růstem cen energií

Vedení radnic v regionu řeší nárůst cen energií. Usilují o to, aby jejich příspěvkové organizace, jako jsou školy či domovy důchodců, výrazné zdražení nepocítily. A intenzivně pracují na snížení energetické náročnosti objektů. Třinec za dodávky elektřiny zaplatí příští rok méně než letos.

Města bojují s růstem cen energií například i zateplováním budov. Foto: mr

Když vedení Třince podepisovalo v roce 2021 smlouvu na dodávku elektrické energie na roky 2022 a 2023, netušilo, jak moc se mu to vyplatí. Pro úřad, ale především pro všechny příspěvkové organizace, tedy školy, sportoviště, domovy pro seniory i kulturní organizace, město zajistilo nižší cenu.

„V letošním roce díky tomu nakupujeme elektrickou energii dle distribučních sazeb od 3 337 do 3 956 korun za megawatthodinu. Příští rok to bude dokonce od 2 645 do 2 922 korun. Předpokládáme tedy, že bychom měli zaplatit asi o čtvrtinu méně než letos,“ vypočítala primátorka Třince Věra Palkovská. Předpokládá proto, že služby občanům nezdraží. Oproti jiným městům v regionu je výhodou Třince i to, že bytové jednotky jsou vytápěny teplem z Třineckých železáren, takže není až tak závislý na dodávkách zemního plynu.

Hledají úsporná řešení
V Českém Těšíně platí tento rok za elektřinu 2 070 korun za MWh. Příští rok však cena vystoupá na 17 300 korun za MWh u nízkého a 17 900 korun za MWh u vysokého napětí. „Cena plynu je letos na úrovni 890 korun za MWh a pro rok 2023 se maloodběr plynu vysoutěžil na komoditní burze za 7 900 korun za MWh,“ upozornila starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková.

Pokračovala, že přesto všechno se vedení města bude snažit o zachování běžného provozu všech svých příspěvkových organizací. I lidé bydlící v bytových jednotkách mají tento rok zajištěny ceny za teplo na současných hodnotách.

„V roce 2015 začal projekt, ve kterém město provedlo energetická opatření ve dvaceti budovách města metodou EPC. Garantuje každoroční úsporu za více než tři a půl milionu korun,“ pokračovala starostka.

Jablunkov nyní nakupuje elektrickou energii za 4 390 korun za MWh ve vysokém i nízkém tarifu. „Takto to máme nasmlouvané i na příští rok,“ řekl starosta Jiří Hamrozi. Pokračoval, že zdražování energií chod města a jeho příspěvkových organizací neovlivní.

„Ovlivní ale rozpočet a s tím související snížení položek pro nákup nebo obnovu majetku, případně snížení plánovaných investic,“ připustil s tím, že občané, kteří bydlí v bytových jednotkách, zaplatí za teplo v průměru až 3,3krát více než doposud. Toto se ale může změnit podle nového přepočtu vládou schváleného zastropování cen.

Celý článek najdete v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu