Radost jen napůl. Obchvat snad na podzim, ale jen částečně

Výstavba posledního úseku obchvatu Třince a obcí Hnojník, Ropice a Střítež nabírá na zpoždění. Původní termín dokončení v létě je nereálný. Řidiči mohou ale doufat, že aspoň omezený provoz začne na podzim.

Práce na obchvatu pokračují, ale z mnoha důvodů mají zpoždění. Foto: ŘSD

Nebezpečný výjezd z rychlostní komunikace v Neborech se už stal dějištěm několika dopravních nehod. V pracovní dny se tam tvoří kolony a řidiči tak doufají, že zprovoznění posledního úseku obchvatu Třince nastane ještě tento rok. „Bylo by skutečně velice nešťastné, kdyby došlo k většímu zpoždění stavby a my takto museli přečkat i příští zimu,“ děsí primátorku Třince Věru Palkovskou. Nedávno v Praze jednala s ministrem dopravy, aby se na tuto stavbu více zaměřil a nedopustil průtahy. „Slíbil, že přijede do Třince. První termín sice padl, ale věřím, že to brzy vyjde,“ dodala primátorka.

„Stavba běží. Jednáme o možnostech akcelerace harmonogramu a nákladovosti akce v podmínkách posunu cen v poslední době,“ nastínila současný stav mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Mluvčí zhotovitelské firmy Eurovia Iveta Štočková byla sdílnější. „Časový harmonogram prací na stavbě D48 Třanovice – Nebory je delší, než se původně předpokládalo. Kvůli nevyřešeným majetkovým poměrům na několika pozemcích jsme část stavebního prostoru dostali k dispozici s několikaměsíčním zpožděním. Před zahájením prací se protáhla nezbytná povinná administrativa. Po zahájení prací se ukázalo, že místní geotechnické podmínky jsou velmi složité, a bylo nutné na to technicky a technologicky reagovat. Komplikací byla také covidová pandemie. A v současné době s napětím sledujeme vývoj cen a dostupnosti materiálů pro stavbu,“ uvedla mluvčí.

Ujistila, že situaci intenzivně a operativně řeší s investorem stavby, kterým je ŘSD. „A společně děláme všechno pro to, aby bylo možné zprůjezdnit stavbu v polovičním profilu na podzim letošního roku,“ dodala optimistickou informaci Iveta Štočková.

Další zprávy z regionu