Rastislav Maďar: Blýská se na lepší zubařské časy

„Zoufale sháním zubaře, nevíte o někom, kdo přijímá?“ Takových výzev na sociálních sítích není málo a objevují se čím dál častěji. Blýská se ale na lepší časy. Své zubaře si v našem kraji vychováme.

Rastislav Maďar přednášel v Třinci studentům - seniorům. Při této příležitosti se potkal i primátorkou Třince. Foto: město

Aspoň s tímto poselstvím dorazil do Třince epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar. Sešel se s primátorkou Třince Věrou Palkovskou. Oba jednali o zajištění zubařské péče i v našem regionu.

„Poté, co jsme obnovili akreditaci studijního oboru Všeobecné lékařství a získáváme postupně personální zázemí pro nově plánovaný studijní obor Stomatologie na Ostravské univerzitě, můžeme podat na Národní akreditační úřad žádost o akreditaci. K tomu dojde v lednu 2022. Pokud vše dopadne dobře, můžeme pak v červnu spustit přijímací řízení a v září příštího roku by zájemci o studium nastoupili k výuce,“ plánuje Maďar.

Upozornil, že zásadní roli v tomto procesu bude mít samozřejmě podpora ministerstva zdravotnictví, České stomatologické komory, podpora regionů, vedení Moravskoslezského kraje a aktivní přístup měst v našem kraji.

Primátorka Věra Palkovská zdůraznila, že spoluúčast města na vzniku nového oboru je jednou z cest. Jde sice o dlouhodobou záležitost, ale je potřeba udělat první krok.

Další zprávy z regionu