V Řece vznikají každý rok na jaře nové plastiky

Podhorskou obec Řeka krášlí už několik dřevěných plastik. A každý rok k nim přibývají nové. Vesnice si tím krášlí své veřejné prostranství, a navíc si i rozšiřuje betlém. 

Řezbáři se do Řeky vrací rádi, plenér jim zdomácněl. Foto: mr

Ne jinak tomu bylo i letos, kdy necelý týden před Májovou veselicí pracovali řezbáři v prostranství za obecním úřadem. „Někteří dotváří náš dřevěný betlém, který tímto získá například anděla, oslíka či pasáčka. Jiní pracují na samostatných plastikách,“ vysvětlil starosta Řeky Tomáš Tomeczek.

Jiří Cieslar z Návsí vytvořil již druhou zvoničku. Foto: mr

Mezi řezbáři byl například Jiří Cieslar z Návsí. „Pracuji na zvoničce. Vlastně je to už druhá zvonička, kterou pro obec dělám. Jedna je před úřadem a druhá půjde do jiné části obce,“ usmál se řezbář. Jak dále prozradil, tohoto malého sochařského plenéru se účastní už po šesté. „Proč? Asi proto, že je tady tak krásně. Potkáváme se spolu s ostatníma jako staří přátelé a je to pro nás moc příjemná akce. Vždyť už jsme taková parta kamarádů,“ pokračoval při práci Jiří Cieslar. Na otázku, zda si má člověk něco přát, až bude na jeho zvoničce sám zvonit, odvětil: „Ne, tak to nefunguje. Myslím ale, že kdo jednou zazvoní, tak se určitě do roka do Řeky vrátí. Aby taky ne, vždyť je to tady jedna z nejhezčích rekreačních oblastí v Beskydech.“

Další zprávy z regionu