Ředitel vyhořelé školy: Přišli jsme prakticky o všechno

Po prohlídce vnitřku budovy základní školy Kontešinec musí být každému jasné, že z vybavení toho moc nezůstalo. Co v podkroví nezničil oheň, to spláchla voda. „Přišli jsme prakticky o všechno,“ netají ředitel školy Marcel Žebrok.

ZŠ Kontešinec v Masarykových sadech. Foto: toj

Víte už, jaké jsou škody na vybavení školy?

Číslo vám neřeknu, ale víme, že jsme prakticky kompletně přišli o vybavení tříd – nábytek, židle, lavice, interaktivní tabule, projektory. Všechno toto je z 90 procent zničeno.

Nábytek, technika se dá pořídit nová, co ale dokumenty, fotografie, archiv…?

Archiv i spisovna jsou zničené, vše kompletně vyhořelo. Při požáru jsme přišli o historické fotografie, dokumenty i seznamy absolventů ze stoleté historie školy. Tedy kromě toho, co jsme měli v digitalizované podobě. Ještě v den požáru jsem osobně vynesl z budovy server vynesl a datové uložiště. Zachránili jsme tak seznamy absolventů aspoň od roku 2006.

Minimálně nadcházející školní rok strávíte v budově v Pražské ulici. Tam vybavení máte?

Právě ho pořizujeme. Snažíme se ho vybírat tak, aby se pak dalo přemístit do budovy v Masarykových sadech, až bude opravená a my se budeme moci přestěhovat zpět. Velkou část peněz na to máme od zřizovatele, kterým je město, něco máme z aktivních projektů, které na škole běží. Město také zřídilo transparentní účet, kam mohou lidé posílat své příspěvky na provoz od nového školního roku.

Kolik peněz na nákupy potřebujete?

Odhaduji to na nižší desítky milionů. Do konce září budeme mít utraceno okolo 10 milionů korun.

Další zprávy z regionu